den 12 mars 2024

Luftvägsrensare kan fördröja en livräddande insats

Luftvägsrensare påstås kunna rädda liv vid en kvävningssituation, men produkterna riskerar snarare att fördröja förloppet innan hjärt-lungräddning kan påbörjas.

Att agera snabbt vid en livshotande situation är avgörande. Luftvägsrensare påstås kunna rädda liv vid en kvävningssituation, men produkterna riskerar snarare att fördröja förloppet innan hjärt-lungräddning kan påbörjas. Läkemedelsverket uppmanar konsumenter att vara vaksamma.

Camilla Bysell

Gruppchef på Läkemedelsverket.

Produkter av typen luftvägsrensare kallas även för kvävningshjälp eller kvävningsräddare och marknadsförs med löfte om att den kan få bort föremål som fastnat i luftstrupen. Den här typen av produkter ska uppfylla kraven i det medicintekniska regelverket där krav på CE-märkning ingår. Läkemedelsverket har agerat mot flertalet aktörer som marknadsför sådana produkter, ofta via webben. Vissa aktörer har självmant stoppat sin försäljning och i ett fall har Läkemedelsverket fattat beslut om förbud att sälja produkten i Sverige, på grund av brister.

– Vi har tidigare stoppat försäljningen av en produkt, men det kommer nya nätbutiker hela tiden. Ett stort problem är att det oftast inte finns några garantier för att de här produkterna fungerar som utlovat. De riskerar därför att fördröja ett förlopp som behöver gå snabbt, säger Camilla Bysell, gruppchef på Läkemedelsverket.

Prio ett är ryggslag och buktryck 

För att du ska kunna vara säker på att du gör allt för att rädda ett liv när olyckan är framme är det viktigt att ha kunskap om luftvägsstopp och hjärt-lungräddning (HLR) samt att du följer de handlingsplaner som finns.

– Vi kan inte nog poängtera vikten av att följa HLR-rådets handlingsplaner, det vill säga att använda sig av ryggslag och buktryck i första hand, larma 112 samt påbörja hjärt-lungräddning vid behov tills ambulansen kommer, säger Camilla Bysell.

Var vaksam som konsument

  • En medicinteknisk produkt ska ha CE-märkning. Märket betyder att tillverkaren intygar att produkten uppfyller EU:s krav på funktion och säkerhet. 
  • Produkten ska ha tydlig information på svenska, till exempel märkning och bruksanvisning. Du ska också enkelt kunna se att det finns en tillverkare eller auktoriserad representant inom EU/EES.
  • Om du har köpt en produkt som inte verkar följa reglerna ska du kunna häva köpet. Enligt lag har du ofta ångerrätt i 14 dagar när du köper något på distans, till exempel på nätet. Läs mer om reglerna för detta hos Konsumentverket.

Länk: Livsviktig information om luftvägsrensare

Källa: Läkemedelsverket.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser