den 15 oktober 2024

Läkemedelsbolaget Eli Lilly tillkännager att obesitasläkemedlet Mounjaro (tirzepatid) nu finns tillgänglig i Sverige

Foto: Canstock, arkiv.

Mounjaro är den första och enda godkända behandlingen som aktiverar de två inkretinhormonreceptorerna, GIP and GLP-1, vilka bidrar till viktreduktion och viktkontroll bland annat genom minskat matintag och minskad hungerskänsla.

Björn Eliasson

Överläkare och professor. Foto: Arkivbild.

Daniel Lucas

Managing Director Eli Lilly.

Mounjaro finns nu tillgänglig på apotek, initialt i doserna 2,5 mg och 5 mg, samt även i högre doser med förväntad start i början av nästa år. Hos personer som lever med obesitas, har studier med tirzepatid visat på en viktminskning med upp till 26 % (28 kg) och dessutom uppnådde 7 av 10 personer som fick en dos på 10 eller 15 mg en viktminskning som var lika med eller större än 20 %.2.

Tirzepatid administreras subkutant en gång i veckan och levereras i den förfyllda flerdospennan KwikPen.

- Ungefär var sjätte vuxen person i Sverige har idag obesitas. Risken för obesitas varierar beroende på individuella kombinationer av biologiska faktorer och levnadsmiljö. Obesitas innebär ofta sämre livskvalitet och hinder i vardagen, men också en tydligt ökad risk för sjukdom, såsom hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, rygg- och ledbesvär och ett flertal cancerformer. På så sätt drabbas individen men konsekvenserna för samhället är också stora, genom sjukfrånvaro, nedsatt arbetskapacitet och kostnader för sjukvård och rehabilitering, säger Björn Eliasson, överläkare och professor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin.

Att Mounjaro nu är tillgängligt i Sverige innebär att det nu finns ett helt nytt behandlingsalternativ för de patientgrupper som idag exempelvis behandlas med diabetesläkemedlet Ozempic och obesitasläkemedlet Wegovy.

Mot bakgrund av att dagens behandlingsalternativ för personer som lever med obesitas är begränsade, är vi på Lilly glada över att nu kunna erbjuda Mounjaro för att stödja dessa personer, säger Daniel Lucas, Managing Director Eli Lilly and Company, Norden.

Om tirzepatid

Tirzepatid är den enda godkända GIP (glukosberoende insulinotrop polypeptid) och GLP-1- (glukagonliknande peptid-1) receptoragonist. Läkemedlet administreras en gång i veckan. Tirzepatid är en molekyl som aktiverar kroppens receptorer för både GIP och GLP-1, vilka är naturliga inkretinhormoner.

Både GIP- och GLP-1-receptorer finns i områden i hjärnan som är viktiga för aptitreglering. Tirzepatid har visat sig minska matintaget och påverka kroppens fettomsättning.1

Tirzepatid (Mounjaro) bör endast användas i enlighet med den godkända produktresumén. För ytterligare information besök: Fass.se

KwikPen är en förfylld injektionspenna som den 19 april 2024 fick EU-godkännande för användning med läkemedlet Mounjaro. KwikPen lanserades av Lilly första gången 2008 och används redan idag för att administrera flera av Lillys diabetesläkemedel till patienter världen över.

Referenser:

  1. Summary of product characteristics Available at: Fass.se
  2. Aronne JL et al. Continued Treatment With Tirzepatide for Maintenance of Weight Reduction in Adults With Obesity The SURMOUNT-4 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2024;331(1):38-48

Källa: Eli Lilly Sweden AB.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser