den 24 april 2019

Kostfonden uppmanar till kraftfulla åtgärder mot sockret!

Under ett två timmar långt barnkalas får ett barn lätt i sig en dubbel maximal dagsranson socker.

Inför ett nationellt mål för sockerförbrukningen: maximalt 25 kg socker per person och år. Det föreslog Kostfonden i dag under ett lunchseminarium på riksdagen. Fonden lämnade över en rapport med totalt åtta förslag på vad regering och riksdag kan göra för att minska sockerkonsumtionen.

Om epidemin av fetma och typ 2-diabetes ska vända, måste Sveriges regering och riksdag på allvar ta tag i frågan. Förutom att fetma ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens, kopplar numera vetenskapliga studier fetma och diabetes hos gravida till en ökad risk för att barnet ska ta skada, bland annat födas för tidigt, få medfödda hjärtproblem och utveckla autism, cp-skada och epilepsi.

– Överkonsumtionen av socker är en viktig orsak till fetman. För att nästa generations barn inte ska ta skada behövs insatser lika kraftfulla som de som en gång minskade rökningen, säger Ann Fernholm, fil. dr molekylär bioteknik och grundare av Kostfonden.

Hon talade idag under ett lunchseminarium om socker på riksdagen, arrangerat av riksdagsledamöterna Mats Wiking (S) och Ulrika Jörgensen (M).

I samband med seminariet lämnade Kostfonden över en rapport: Ett sockersmart Sverige: Hur minskar vi den skadliga överkonsumtionen av socker?

Baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer uppmanar Kostfonden riksdagen att införa ett nytt nationellt mål: att sockerförbrukningen i Sverige ska minskas till maximalt 25 kg socker per person och år, vilket är ungefär 15 kg mindre än vad vi förbrukar idag. 

Till en svensk tvåbarnsfamilj tillverkas det varje år 60 kg godis och choklad. Foto: Anette Andersson

Dessutom föreslår fonden:

  • att mängden tillsatt socker ska anges på livsmedel
  • att kostråden kring socker ska följas i alla offentliga måltider
  • skatt på söt dryck och godis, subventionering av grönsaker
  • en översyn av förpackningsstorleken på söt dryck och godis
  • en reglering av marknadsföringen av sötsaker mot barn
  • avsättning av medel för informationskampanjer kring socker
  • forskning som utreder kunskapsluckor kring sockrets hälsoeffekter

Källa: Kostfonden

Kostfonden är en ideell och oberoende insamlingsorganisation som grundades 2014. Målet är att förebygga ohälsa. Kostfonden finansierar högkvalitativ kostforskning som kan bidra till ett etablera effektiva kostbehandlingar i vården. Hittills har Kostfondens finansierat studier på IBS, typ 1-diabetes, fetma och fettlever. Kostfonden satsar nu på typ 2-diabetes.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser