den 25 april 2025

KOL nästan fördubblar risken för hjärtinfarkt

Personer med Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) kan löpa nära dubbelt så hög risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Örebro universitet, baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS. Forskningen tyder på att KOL kan bidra till risken för att drabbas av hjärtinfarkt oavsett andra riskfaktorer.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden Foto: Leonard Gren.

Josefin Sundh

Överläkare och docent Örebro universitet. Foto: Elin Abelson.

– KOL är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och uppskattningsvis mellan 400 000 och 700 000 personer har sjukdomen. Nu behöver vi fördjupa kunskapen kring kopplingen mellan KOL och hjärtinfarkt och undersöka om vi kan hitta biomarkörer för att lättare upptäcka kärlsjukdom hos patienter med KOL, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Forskarna har analyserat data från 20 882 deltagare i åldern 50–64 år, hälften kvinnor och hälften män, som genomgått avancerade hälsoundersökningar inom SCAPIS, bland annat lungfunktionsmätning och datortomografi av hjärtat.

Studiens fynd visar att personer med KOL oftare rapporterat att de haft hjärtinfarkt. Sambandet var oberoende av kön, ålder, rökning och andra riskfaktorer, vilket stärker forskarnas hypotes att KOL kan vara en oberoende riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och understryker behovet av att tidigt upptäcka och behandla personer med KOL.

– För första gången kan forskningen visa att risken för att drabbas av hjärtinfarkt nästan fördubblas hos personer med KOL. Nu behövs mer forskning för att ta reda på om det kan bli aktuellt med hjärt- och lungmediciner för att förebygga hjärtinfarkt hos personer med KOL, säger Josefin Sundh, docent vid Örebro universitet.

Fynden gäller inte bara den klassiska typen av hjärtinfarkt som orsakas av förträngningar i hjärtat kärl, utan även den mindre vanliga formen av hjärtinfarkt som uppstår utan märkbara förträngningar.  

– Studien ger oss en viktig pusselbit i förståelsen av hur KOL påverkar hjärtat. Den visar också att vi behöver ta hänsyn till båda typerna av hjärtinfarkt vid KOL. Vi behöver fördjupa kunskapen kring kopplingen mellan KOL och hjärtinfarkt och undersöka om vi kan hitta biomarkörer för att lättare upptäcka kranskärlssjukdom hos patienter med KOL, säger Josefin Sundh.

Studien: Prevalence of Myocardial Infarction with Obstructive and Non-Obstructive Coronary Arteries in a Middle-Aged Population with Chronic Airflow Limitation: A Cross-Sectional Study

Tidskrift: International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease,

Finansiering: Hjärt-Lungfonden är SCAPIS huvudfinansiär

Fakta om KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av vår tids stora folksjukdomar och beror vanligtvis på att de minsta luftrören i lungorna blir inflammerade. Den kroniska inflammationen gör lungfunktionen nedsatt och leder till gradvis ökande andnöd.

Symtom: Att ha svår KOL kan liknas vid att andas genom ett sugrör. Vanliga symptom är täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet och ofrivillig viktnedgång.

Drabbade i siffror: Ungefär 400 000 till 700 000 människor i Sverige beräknas ha KOL. Upp till 20 - 25 procent av dessa har aldrig rökt. Cirka 2 700 människor i Sverige rapporteras varje år ha KOL som dödsorsak, främst kvinnor. Ungefär en tiondel av befolkningen över 45 år beräknas vara drabbad, men bara cirka en av tre har fått en diagnos.

Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har kunskapen om hur KOL uppkommer ökat, vilket har medfört förbättrade livsstilsråd och nya behandlingsmetoder.

Källa: Hjärt-Lungfonden.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser