den 15 december 2017

Frukost är inte dagens viktigaste mål - Professorn slår hål på 5 myter kring mat


Inför jul är det många människor som börjar tänka på vad och hur mycket de äter - till mångt och mycket för att kunna frossa över jul och nyår. Åsikterna om hur man ska äta för att vara hälsosam varierar, men det senaste budet är bland annat att det är fritt fram att äta efterrätt.

Det är en vanlig myt att bär, frukt och grönsaker förlorar sin näring och nyttighet när de tillagas. Det stämmer ej, utan faktum är att nyttigheterna i dem blir mer tillgängliga efter tillagning.

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk fysiologi och kemi vid Lunds Universitet, slår i sin nya bok “Äta för livet” hål på många av de myter som finns kring vad som är och inte är nyttigt för oss människor.

Fem vanliga myter kring vad som är onyttigt

1. Det är farligt att äta bröd

Detta påstående är alltså falskt. Det handlar om vilken sorts bröd man äter och hur mycket. Så länge man äter fullkornsprodukter och håller sig till några skivor om dagen kan man gott sitta där med sina frukostmackor.

2. Man bör äta många mellanmål för det är farligt att vara hungrig

Det stämmer icke. Friska personer mellan 20-70 år bör faktiskt inte äta mellanmål. Varje gång vi äter börjar bukspottkörteln utsöndra väldigt kraftfulla enzymer. De sliter ner tarmens celler och dessa celler måste ha tid att reparera sig, vilket kan leda till att personer som ofta äter mellanmål lätt kan få ont i magen.

3. Man bör hålla sig borta från efterrätt

Nej, så är det faktiskt inte. Kroppen hanterar socker mycket bättre i slutet av en måltid; därför kan man med fördel äta något sött efter maten.

4. Bär, frukt och grönsaker förlorar sin nyttighet om de tillagas

Falskt! Det är en vanlig myt att bär, frukt och grönsaker förlorar sin näring och nyttighet när de tillagas. Det stämmer ej, utan faktum är att nyttigheterna i dem blir mer tillgängliga efter tillagning.

5. Det är viktigt att äta frukost

Nej, nej, nej. “Frukosten är dagens viktigaste mål mat” brukar det väl heta, men faktum är att det inte stämmer. Det gör ingen skillnad om man äter på morgonen eller ej, så den som vill äta frukost kan gärna göra det, men den som inte vill det kan gott låta bli.

Källa: GULPR


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser