den 7 januari 2025

Färre doser av HPV-vaccin skyddar lika bra mot allvarliga cellförändringar

Ny studie visar att en eller två doser av HPV-vaccin kan vara lika effektiva mot höggradiga cellförändringar som tre doser för flickor och unga kvinnor. Fynden kan få stor betydelse för det globala arbetet med att eliminera livmoderhalscancer.

Shiqiang Wu

Forskningsassistent. Foto: Privat.

Jiayao Lei

Biträdande lektor. Foto: Privat.

En ny studie från forskare vid Karolinska Institutet, publicerad i The Lancet Regional Health – Europe, visar att en eller två doser av HPV-vaccinet som ges före 17 års ålder ger lika bra skydd mot allvarliga cellförändringar i livmoderhalsen som tre doser. Studien baseras på data från över 2,2 miljoner svenska flickor och kvinnor och har följt effekterna av vaccinationen i upp till 17 år.

– Våra resultat stöder de rekommendationerna från Världshälsoorganisationen (WHO) om att en eller två doser räcker för att skydda flickor och unga kvinnor mot livmoderhalscancer, säger Shiqiang Wu som forskningsassistent vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Livmoderhalscancer är den fjärde vanligaste cancerformen hos kvinnor globalt och orsakade över 340 000 dödsfall 2020. WHO har som mål att eliminera sjukdomen som ett folkhälsoproblem före århundradets slut. Ett av de viktigaste målen är att nå 90 procents vaccinationstäckning bland flickor före 15 års ålder.

– Våra resultat stärker evidensen för att en eller två doser av HPV-vaccinet kan vara tillräckligt, vilket kan bidra till att fler flickor vaccineras och därmed snabba på arbetet med att eliminera livmoderhalscancer, säger Jiayao Lei som biträdande lektor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik och institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet.

Studien bygger på data från svenska nationella register och inkluderar information om vaccinering och förekomst av höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen hos kvinnor mellan 10 och 35 år under perioden 2006–2022.

För att säkerställa att resultaten inte påverkas av faktorer som socioekonomisk bakgrund eller tidigare höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen hos mamman, har forskarna justerat för dessa faktorer.

Resultaten visar att unga tjejer som får en eller två doser HPV-vaccin före 17 års ålder har en jämförbar risk för allvarliga cellförändringar som de som fått tre doser.

Forskningen pekar på ett potentiellt genombrott i arbetet med att minska antalet nödvändiga vaccindoser. Men forskarna betonar att det behövs fler studier för att förstå skyddets varaktighet och om en boosterdos kan behövas i framtiden.

– Nästa steg är att följa de som fått färre än tre doser under längre tid för att säkerställa skyddet mot livmoderhalscancer, samt att undersöka effekten av det nya 9-valenta vaccinet, avslutar Jiayao Lei.

Studien visar skyddet av färre doser och stödjer att minska antalet vaccindoser och därmed göra vaccination mer tillgänglig globalt, särskilt i låg- och medelinkomstländer, där bördan av livmoderhalscancer är störst.

Publikation: "Effectiveness of quadrivalent human papillomavirus vaccination against high-grade cervical lesions by age and doses: a population-based cohort study"

Källa: Karolinska Institutet.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser