den 8 november 2024

Dimert HNL ger snabbare svar på antibiotikabehandling hos sepsispatienter

Biomarkören humant neutrofilt lipocalin HNL, som tidigare visats vara framgångsrik markör för akut bakterieinfektion, kan även i varianten dimert HNL användas för att följa effekten av antibiotikabehandling av exempelvis sepsis. De första lovande resultaten publicerades 2019 och nu kan forskargruppen i en större studie bekräfta de resultaten. Studien publiceras i tidskriften Plos One.

Per Venge

Professor i klinisk kemi. Foto: Uppsala universitet.

Peer-review/Randomized controlled/clinical trial/People

Sepsis, blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd med hög dödlighet om den inte diagnostiseras och behandlas snabbt och effektivt. Oftast beror det på en bakteriell infektion. Tidig och effektiv antibiotikabehandling är livräddande. Att använda bredspektrumantibiotika ökar sannolikheten för en effektiv behandling men kan också bidra till utveckling av antibiotikaresistens.

World Economic Forum klassade redan 2013 antibiotikaresistens som ett av de största hoten globalt mot vår hälsa.

Man beräknar att antibiotikaresistens är den direkta orsaken till åtminstone 50 000 dödsfall årligen i Europa och USA och med mångfaldigt flera dödsfall i resten av världen.

I en ny studie ville forskarna undersöka om man genom att använda HNL Dimer som markör, och följa dess utveckling i blodet hos en patient som fått antibiotikabehandling, kunde få ett bättre eller snabbare svar än med de biomarkörer som i dag används.

Forskningen har gjorts på 277 patienter inlagda på en intensivvårdsavdelning.

Blodprover togs i samband med inläggningen och de analyserades senare i lab. Jämförelsen är med andra biomarkörer och upprepade blodprover togs för att undersöka hur snabbt man kunde avläsa en behandlingseffekt med hjälp av dessa etablerade biomarkörer.

Som jämförelse undersökte de flera biomarkörer som procalcitonin, heparin-bindande protein och CRP, som är de vanligaste för att följa upp och utvärdera antibiotikabehandling hos patienter med bakterieinfektioner. Dessa biomarkörer är kraftigt förhöjda i blodet vid infektionerna och sjunker när antibiotikabehandlingen fått effekt.

- Problemet är dock att det oftast tar 4-5 dagar innan man kan avläsas vilken effekt som behandlingen ger. HNL-nivåerna sjunker betydligt snabbare, redan inom ett dygn när behandlingen går bra.

Genom att mäta HNL-nivåerna i blodet hos patienterna skulle man kunna göra en viktig tidsvinst på 3-4 dagar innan man får ett kvitto på sin behandling, säger Per Venge, professor i klinisk kemi och som i många år har forskat på humant neutrofilt lipocalin som biomarkör.

Metoden med HNL Dimer är utvecklad i samarbete mellan Uppsala universitet och Uppsalaföretaget Diagnostics Development. 

Artikeln: Venge P, et al. (2024) HNL Dimer in plasma is a unique and useful biomarker for the monitoring of antibiotic treatment in sepsis. PLOS ONE 19(9): e0310987. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0310987

Tidigare skrivet om forskningen kring HNL. https://via.tt.se/pressmeddelande/3272175/ny-biomarkor-kan-ge-mer-traffsaker-diagnostik-vid-akut-bakteriell-infektion?publisherId=3235843

Källa: Uppsala universitet.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser