den 23 september 2024
Diabetesläkemedel motverkar överdriven viktuppgång hos gravida med hormonrubbning
Kvinnor med hormonrubbningssjukdomen PCOS går vid graviditet ofta kraftigt upp i vikt och riskerar att föda för tidigt. De riskerna minskar om man sätter in diabetesläkemedlet metformin. I en ny avhandling vid Umeå universitet visas att den effekten uppnås genom att metformin ökar känsligheten för kroppens mättnadshormon leptin och förändrar den immunologiska aktiviteten i moderkakan.
Johanna Molin
Doktorand och överläkare. Foto: Privat.
– Det är ett välkommet besked för många kvinnor att en överdriven viktuppgång vid graviditet inte behöver bero på levnadsvanor utan att det kan finnas en bakomliggande biologiskförklaring som i vissa fall går att behandla, säger Johanna Molin, doktorand vid Umeå universitet och överläkare i mödrahälsovård.
Att gå upp i vikt vid graviditet är helt naturligt och för de flesta inget som ska motverkas eller behandlas. Men ungefär var tionde kvinna har en hormonrubbning vid namn polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS, och går ofta upp betydligt mer i vikt än vad graviditeten och barnet i magen kräver. Det kan sedan försvåra återgång till ursprungsvikt efter graviditeten.
Det är tidigare visat att behandling med diabetesläkemedlet metformin både dämpar viktuppgången och minskar risken att föda i förtid vid PCOS. Däremot har man inte vetat riktigt varför.
I sin avhandling vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet visar Johanna Molin och den forskargrupp hon ingår i att det finns ett samband mellan kraftig viktuppgång och resistens mot kroppens mättnadshormon leptin.
Behandling med metformin motverkade denna resistens så att känsligheten för leptin ökar. Det minskade i studierna andelen kvinnor med PCOS med överdriven viktuppgång från 62 till 28 procent.
Det gick också att se att gravida med PCOS hade en ökad förekomst av vita blodkroppar i moderkakan, något som tyder på en ökad aktivering av immunsystemet som kan bidra till risken att föda för tidigt. Immunsvaret i moderkakan förändrades av metforminbehandling men här var bilden inte entydig utan forskarna anser att fler studier behövs för att förklara varför metformin förebygger för tidig förlossning.
I en stor registerstudie kunde forskarna se att behandling med diabetesläkemedlet metformin inte förefaller vara associerat med någon ökad risk för att barnet ska drabbas av komplikationer som nyfödda jämfört med enbart kostbehandling vid graviditetsdiabetes. Det gick dock att se att barn till mödrar som behövde insulin för att reglera blodsockret både vägde mer vid födseln och löpte högre risk att få lågt blodsocker på BB.
– PCOS är ett tillstånd som vården diagnostiserar. Det är inte så att man ska använda metformin enbart för att begränsa viktuppgången, utan det gäller bara om det finns en sjukdom i bakgrunden som graviditetsdiabetes, eller för att förebygga för tidig förlossning vid PCOS. Viktuppgång är annars en naturlig del av graviditeten, säger Johanna Molin.
I studierna ingick 119 gravida med PCOS. Hälften behandlades med metformin och hälften utgjorde kontrollgrupp. I registerstudien ingick drygt 16 000 gravida. Studierna genomfördes 2019-2021.
Johanna Molin är specialist i obstetrik och gynekologi och arbetar som mödrahälsovårdsöverläkare i Region Stockholm.
Om disputationen
Johanna Molin, Institutionen för klinisk vetenskap, försvarade fredag 20 september sin avhandling Metforminbehandling under graviditet, metabola och immunologiska aspekter. Opponent Helena Backman, Örebro universitet. Huvudhandledare Marie Bixo.
Till avhandlingen:
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-228551
Källa: Umeå universitet.