den 18 augusti 2021

Blåbär är bra för hjärtat

Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. Foto: Canstock, arkiv.

Under 2021 har FN extra fokus på bär och frukt inom ramen för sin satsning på hållbar och hälsosam mat för alla. Ett bär som både är nyttigt och som är tillgängligt för alla att plocka i våra svenska skogar nu är vilda blåbär. Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Hjärt-Lungfonden har sammanställt fakta om blåbär och dess goda inverkan på vår hälsa.

Mai-Lis Hellenius

Professor och överläkare KI. Foto: Anna Molander.

- Blåbär passar väldigt väl in i en hälsosam kost. Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.

Maten och dryckerna vi konsumerar har en stor inverkan på vår hälsa. Ökad vetenskaplig evidens visar att hälsosam mat och en hälsosam livsstil kan hjälpa människor att uppnå och behålla en god hälsa och sänka riskerna för vanliga folkhälsosjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

- Dessutom får vi välbehövlig vardagsmotion genom att ge oss ut i skog och mark för att plocka våra blåbär. Vilket minskar stillasittandet, säger Mai-Lis.

I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige.

Fakta om blåbär (källa Hjärt-Lungfonden)

Lågt kaloriinnehåll Högt näringsvärde Innehåller flera olika vitaminer, till exempel vitamin C och E

Innehåller hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter Högt innehåll av nyttiga fibrer

Rika på mineraler  Högt innehåll av många olika typer av bioaktiva ämnen som till exempel polyfenoler

Några exempel på positiva effekter av att äta blåbär

Antioxidativ effekt =skyddar våra celler mot skador Anti-mutagena och anti-tumorala effekter=minskar risken för cancer

Antiinflammatoriska effekter=motverkar olika typer av inflammationer Positiva effekter på immunsystemet

Prebiotiska effekter, det vill säga en positiv effekt på tarmfloran

Bidrar till skydd mot kroniska sjukdomar

Övervikt och fetma Hjärt-kärlsjukdom Typ 2-diabetes Cancer Demens och Alzheimer

Källa: Hjärt-Lungfonden


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser