den 11 april 2025

ADHD i vardagen – en ny podd som vill göra tillvaron lite lättare

Nu lanseras podden ADHD i vardagen, en podcast för alla som har fyra bokstäver att förhålla sig till. Programledare är Malin Lagström, legitimerad arbetsterapeut som tillsammans med gäster lyfter viktiga ämnen som kommunikation, känslor och sömn. Läkemedelsföretaget Takeda står bakom podden, som finns tillgänglig där poddar finns.

ADHD i vardagen podcast 1.

ADHD i vardagen podcast 2.

ADHD i vardagen podcast 3.

ADHD i vardagen podcast 4.

 

Personer som lever med ADHD och deras anhöriga berättar ofta om hur ADHD påverkar vardagslivet i hemmet, på arbetsplatser och i sociala sammanhang. I en oberoende rapport från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE), som tagits fram på uppdrag av Takeda1, konstateras att personer med ADHD i regel har svårare att hantera vardag, skolgång och arbete än befolkningen i allmänhet.

Det visar sig bland annat i lägre förväntad framtida inkomstnivå och sämre förutsättningar att klara av högre studier. Kortare väntetid till utredning, tidigare diagnos, tillgång till behandling och samhällsinsatser är med andra ord viktigt för att stötta personer som lever med ADHD.

Därför lanserar nu Takeda en ny inspirerande podd, ADHD i vardagen. Programledaren Malin Lagström lyfter tillsammans med gäster viktiga ämnen som kommunikation, känslor, sömn och utmaningar med att fullfölja uppgifter i vardagen. På ett personligt och framåtlutat sätt vill podden ge lyssnarna insikter och verktyg att hantera stora och små utmaningar i livet med ADHD.

"Vi vill ge våra lyssnare konkreta verktyg och insikter som kan göra vardagen lite enklare. Genom att lyfta fram experternas röster hoppas vi kunna inspirera och stötta dem som lever med ADHD.

Ämnena täcker ett brett spektrum från privat- och yrkesliv till studentliv, och ger vägledning och konkreta verktyg för olika situationer," säger Malin Lagström, legitimerad arbetsterapeut och programledare för podcasten.

Första avsnittet av ADHD i vardagen ger insikter och strategier för att förbättra kommunikationen. Gäst är Sven Bölte, psykolog och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap på Karolinska Institutet.

Andra avsnittet handlar om att påbörja, fullfölja och avsluta uppgifter, där arbetsterapeut Gunnel Janeslätt, är gäst.

I de kommande avsnitten kommer ADHD i vardagen även av handla ämnen som att förstå och hantera känslor, samt hur påverkar ADHD är något utvalda, då de olika ämnena kan även påverkas mellan varandra och även är en naturlig del av människor som  har  skapats i vardagen är en vidareutveckling av olika stödverktyg som Takeda har tagit fram för att underlätta vardagen för personer med ADHD, Nyligen släpps ut för personer med ADHD. Förhoppningen är att skapa synergier som underlättar vardagen för alla som lever med ADHD.

Fakta om  ADHD i vardagen -podden

ADHD i vardagen är en podcast från Takeda för människor med ADHD och deras anhöriga.

Avsnitt 1: Kommunikation och relationer med  ADHD – Ett avsnitt för alla som vill stärka sina relationer och bli bättre på att kommunicera med andra. Gäst: Sven Bölte, psykolog och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap

Avsnitt 2: Påbörja, fullfölja och avsluta med ADHD – Ett avsnitt för alla som vill bli bättre på att börja, fullfölja och avsluta saker. Gäst: Gunnel Janeslätt, med. dr och leg. arbetsterapeut, vid Uppsala universitet

Avsnitt 3: Känslostyrning och ADHD  – Ett avsnitt för alla som vill bli bättre på att förstå och styra sina känslor. Gäst: Sven Bölte, psykolog och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap.

Avsnitt 4: Sömn och ADHD  – Ett avsnitt för alla som vill ha bättre sömnrutiner och få lugnare morgnar och kvällar. Gäst: Gunnel Janeslätt, med. dr och leg. arbetsterapeut, vid Uppsala universitet.

Programledare är Malin Lagström, legitimerad arbetsterapeut och ADHD i vardagen-podden finns tillgänglig där poddar finns.

Läs mer om podden och lyssna på första avsnittet här 

Appen finns kostnadsfritt på  Apple App Store  eller  Google Play .

NS Referent: 1. Samhällskostnader för ADHD – Värdet av tidiga och samordnade insatser, Oskar Frisell, Sofia Löfvendahl, Karin Wahlberg, Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi

Källa: Takeda .

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser