den 9 maj 2023

På humor och allvar – bok om att få en oväntad hyresgäst


Mira flyttar i smyg in i demenssjuka Ingrids lägenhet, men snart visar det sig att Ingrid är frisk och att hon inte alls uppskattar en hyresgäst. Boken Den objudna hyresgästen är en feelgood med mycket humor och värme men som också ställer svåra frågor på sin spets.

Den struliga Mira har bara gått en termin på gymnasiet, men fejkar till sig ett jobb som undersköterska i hemtjänsten. När hon sen blir hemlös ser hon chansen att dessutom flytta in hos demenssjuka Ingrid, i smyg. Författaren Susanne Brijker fick idén till boken när hon själv arbetade extra inom hemtjänsten.

– Jag minns att jag tänkte att det skulle vara lätt att bosätta sig hos en av de äldre som var mer eller mindre dementa, utan att någon skulle märka det, säger hon. 

Boken är en skruvad feelgood där Susanne Brijker skriver på ett humoristiskt sätt som passar läsare som också gillar böcker av exempelvis Fredrik Backman. Trots det lättsamma tonen så finns det flera tyngre teman i boken. Susanne Brijker har på nära håll sett hur äldre lever i ensamhet och utsatthet, en grupp personer vars liv hon tycker är viktigt att lyfta i litteraturen. 

– De här är personer vars liv och utmaningar sällan beskrivs i litteraturen. Jag vill ge dem en röst, säger hon. 

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Idag bor hon strax utanför Grythyttan och arbetar som sjuksköterska. Hon har bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och gästforskat några månader vid Princeton University i USA. Hon debuterade 2019 med Mannen som hyrde en familj. 

Den objudna hyresgästen 

utkommer på Hoi Förlag 21 maj.  

Hoi är ett modernt bokförlag som kombinerar styrkan hos ett traditionellt förlag med större frihet, mer delaktighet och bättre villkor för författaren. Vi letar ständigt efter manus med litterära och kommersiella kvaliteter. Välkommen till oss, som läsare eller författare.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser