den 7 februari 2024
Ny bok: Att försvinna sig. Mor och dotter Bennich skildrar den svåra kampen mot anorexia
Signe Bennich levde under hela sin tonårstid med anorexia, en sjukdom som också påverkade hela hennes familj och de närmaste vännerna. Under sjukdomstiden skrev Signe och hennes mamma Anna Bennich dagboksanteckningar, fyllda av kamp, rädsla, oro och skuld, men också av tillit och hopp. I boken Att försvinna sig – En mor och dotters berättelse om anorexia, får vi ta del av de autentiska dagböckerna, som också varvas med återkommande reflektioner och lärdomar, i hopp om att kunna hjälpa andra.
Signe Bennich
Foto: Anna-Lena Ahlström.
Anna Bennich
Foto: Anna-Lena Ahlström.
När Signe i tidiga tonår drabbas av anorexia sker det relativt smygande, utan att hon själv riktigt förstår vad som händer. Samtidigt som hon kämpar mot sina demoner tror mamma Anna att den ångest som ibland blir synlig handlar om stress och höga prestationskrav, tills Signe en dag öppnar upp sig. Där och då börjar bådas kamp för Signes överlevnad – och under flera år skriver de parallella dagböcker som ett sätt att uttrycka sina känslor och upplevelser.
– När jag tillfrisknade från min ätstörning så hade jag svårt att släppa att det blev som det blev. Jag kände att jag förlorat värdefull tid till att må väldigt dåligt. De åren kändes bortkastade. Jag kände ett behov att få göra om sjukdomsperioden till något meningsfullt. Att arbeta med ätstörningsfrågor och framförallt att få skriva den här boken har skapat just det. Mening, säger Signe Bennich.
Boken tar oss genom sjukdomsförloppet genom två perspektiv. I Signes dagboksanteckningar beskrivs anorexin och hur den dövar hennes ångest genom svält. Samtidigt skildras Annas perspektiv som mamma, med rädsla, oro och ovisshet om dotterns överlevnad. Att skriva dagbok blir för båda en strategi för att sortera omtumlande tankar och känslor. Boken ger oss några svar, lite ökad kunskap och förhoppningsvis tröst och hopp.
– Vi insåg att våra erfarenheter kanske kan vara hjälpsamma för andra som famlar. De som är drabbade, men också alla som finns omkring: föräldrar, syskon, familj, vänner, lärare, skolhälsovård, sjukvårdspersonal, alla som möter personer som lider av anorexia eller annan psykisk ohälsa. Inte minst eftersom det inte svämmar över av kunskap, forskning, litteratur eller berättelser om den här gåtfulla och så farliga sjukdomen, säger Anna Bennich.
Signe Bennich tog studenten 2022, ett år senare än sina jämnåriga vänner. Under gymnasiets andra år tvingades hon lämna sina studier för att påbörja en lång och svår behandling för sin anorexia. Idag är Signe friskskriven sedan några år och engagerad i frågor som rör ätstörningar, psykisk ohälsa och hur vi ser och bemöter de som är drabbade. Hon deltar bland annat i publika samtal, håller föreläsningar, och skriver texter i ämnet. Att försvinna sig är hennes första bok.
Anna Bennich är leg psykolog, psykoterapeut och författare. Hon arbetar i egen verksamhet i Stockholm där hon bland annat driver en mottagning för såväl enskilda personer som för par. Hon medverkar regelbundet som expert i psykologiska frågor och relationer i Nyhetsmorgon och Dagens Nyheter. Hon har tidigare skrivit böcker som Sjukt Stressad, Vägen genom skilsmässan, Att vinna över ensamheten och Sommarstugan.
Förlag: BAZAR. Utgivning: 13 mars.
Källa: Gul PR