den 21 augusti 2023
Journalisten Sanna Torén Björling aktuell med bok som skildrar makten och politiken i aborträttens spår
Journalisten, f.d. USA-korrespondenten och författaren Sanna Torén Björling är bokaktuell med Slaget om aborträtten. Hon skildrar aborträttens historia och nutidens politiska laddning genom möten med aktivister, läkare, forskare och andra berörda, och visar hur aborträtten inte bara handlar om ett medicinskt ingrepp – utan om kontroll och makt. Det är en lägesbeskrivning med fördjupningar om läget i Sverige, USA, Polen och Italien.
Sanna Torén Björling
Journalist och författare.
Abort rör vår grundläggande syn på liv och död. Frågan är på samma gång existentiell och vardaglig, kopplad både till religiös tro och socioekonomi. Den globala trenden har länge gått i en alltmer liberal riktning, men något har hänt och frågan har blivit politiskt sprängstoff. USA hade haft en garanterad nationell aborträtt i nära 50 år när den upphävdes i juni 2022. Bland europeiska länder sticker Polen ut, där rätten till abort nästan helt försvann 2020. Men aborträtten hotas även i andra länder.
– Jag började fundera på hur det kommer sig att aborträtten blir politiskt laddad, att den utmanas eller nedmonteras utan att den allmänna opinionen i ett land har förändrats. Vem vinner på det, och vad betyder det i förlängningen?, säger Sanna Torén Björling.
Under de senaste åren har demokratin försvagats över hela världen, och de framsteg som gjorts sedan kalla krigets slut är raderade.
– Endast 13 procent av jordens befolkning lever i dag i välfungerande, liberala demokratier. I boken skriver jag om vad abortfrågan har med det att göra – för det finns tydliga samband mellan en försämrad aborträtt och en försvagad demokrati. När aborträtten angrips och görs till ett politiskt verktyg sker det sällan av en slump. Men vad händer med den enskilda kvinnan – och med samhället? – om hon förlorar rätten att bestämma över sin kropp och reproduktion?, säger Sanna Torén Björling.
Bokutdrag från händelse i Polen:
Människor sluter upp för att hedra de kvinnor som dött för att de inte fått abort. Som Izabela, som i september 2021 kom in till sjukhus i staden Pszczyna i södra Polen, gravid i 22:a veckan med ett sjukt foster som också hade allvarliga genetiska skador. Läkarna ville inte abortera det förrän dess hjärta slutat slå, med hänvisning till abortförbudet. När fostret dött hade Izabela hunnit få sepsis, blodförgiftning, och hon dog på vägen till operationsrummet. Händelsen skapade starka reaktioner och protester mot att något sådant alls kunde ske. Som svar på dem uppdaterade hälsoministeriet riktlinjerna för hur komplikationer vid graviditeter ska hanteras på sjukhus. En utredning konstaterade att Izabela blivit felbehandlad och sjukhuset ålades att betala vite. Men hennes fall var ingen engångsföreteelse.
Sanna Torén Björling är journalist på Dagens Nyheter och har varit utrikeskorrespondent i USA, där hon bland annat rapporterade om Donald Trumps väg till Vita huset. På DN har hon bevakat en rad områden och gjort reportage bland annat från Ukraina, Polen och Rumänien. Hon skriver ofta om frågor som rör demokrati och rättsstat. Hon har tidigare skrivit Allt vi har gemensamt, en reportagebok om den politiska polariseringen i USA, och Supermakten. Vad varje svensk bör veta om USA (med Frida Stranne).
Slaget om aborträtten har utgivningsdag den 20 oktober.
Förlag: Romanus & Selling.
1 Kommentarer
Marianne Bodin
Hemsk utveckling, rena medeltiden 🥹