den 10 oktober 2017

Willis-Ekbom Disease – restless legs syndrome i ny kostym


Restless legs syndrome ( RLS ) har bytt identitet. Det nya namnet är: Willis- Ekbom Disease ( WED ). Namnbytet har skett mot bakgrund av tillskyndan och lobbyarbete av den amerikanska patientorganisationen. I USA talade man länge om The Swedish disease eller Ekbom disease, men detta var egentligen aldrig något som nådde vårt land, trots att Karl-Axel Ekbom levde och verkade här under hela sitt liv.

Den amerikanska patientorganisationen, som tidigare hade namnet ”RLS-foundation” och som nu logiskt sett heter ”WED-foundation” myntade för ett antal år sedan att ”RLS/WED är den vanligaste sjukdom du aldrig har hört talas om”. Ja, WED är mycket vanlig, ca 10% av kvinnorna lider av detta, och ca 5% av männen ( 1 ). Alla söker givetvis inte sjukvården, men ca 2-3 % av vuxna, och det är ju ett högt tal även, har så mycket besvär att medicinering är motiverad ( 2 ).
Det är mycket lätt att ställa diagnos, bara tanken på RLS/WED dyker upp. Huvudkriterium är att de obehagliga förnimmelserna, ibland svåra smärtorna, som oftast sitter i nedre extremiteter kommer i vila och lindas av rörelser, dyker upp på kvällen, kanske enbart nattetid ( www.wedforbundet.se ). Det finns således en symtom­variation i sjukdomen under dygnets timmar, som följer vår cirkadiska, biologiska rytm.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser