den 10 oktober 2017

Vem orkar gå på toa 50 gånger per dag?


Var är närmaste toalett? Tänk dig att leva med den frågan surrandes i huvudet varje minut. Dygnet och året runt. Det är inte ovanligt att man varje dag behöver uppsöka en toalett 50 gånger. Lägg nu till att du dessutom behöver ta näring via dropp, ibland flera timmar per dag, för att överleva. Då har du en liten bild av hur det är att leva med korttarmssyndrom.

Jag blev sjuk i tonåren. Fick stomi, dvs. påse på magen, tidigt. Jag behöver numera, vid 73 års ålder, dropp till och från för att få i mig tillräckligt med vätska och näring för att överleva. Ibland tar jag droppet i bilen om jag är ute och kör, ibland blir jag inlagd på sjukhus.
Jag är insatt i sjukvårdsfrågor, jobbar med dem dagligen och vågar och kan ta för mig av sjukvårdens resurser. Jag ställer frågor, jag läser på om ny forskning som ger hopp. Trots min sjukdom ger jag mig ut i samhället även om det kan innebära att jag tvingas ta dropp offentligt, eller inte hinner i tid till toaletten.

Ny undersökning

Men för många är korttarmssyndrom en dom som innebär ett liv i isolering.
Inför Stomidagen i oktober har vårt förbund ILCO gjort en undersökning bland personer med korttarmssyndrom, ett tillstånd som orsakas av att så stora delar av tarmarna tagits bort eller skadats så att det inte längre finns tillräckligt med yta i tarmen för att absorbera alla näringsämnen och vätska. Tillståndet gör att allt du stoppar i dig passerar tarmen väldigt snabbt vilket leder till att en del kan behöva uppsöka toaletten 50 gånger per dag. Många behöver dropp dagligen eller flera gånger i veckan.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser