den 9 oktober 2017

Vart leder livets väg när din partner dött?


Min mångårige vän, författaren Björn Ranelid, har sagt och skrivit att ingenting kan vara svårare för en författare än att närma sig kärleken och sorgen. Ändå vågade jag anta utmaningen när jag började skriva boken ”När livet måste gå vidare.” 23 kända och okända svenskar berättar om hur de gått vidare i livet efter förlusten av en livspartner, jag själv är den 24:e.

Jag förlorade min hustru Marina en marsdag 2010 under en semestervecka i södra Spanien, landet hon älskade mest efter sitt eget. Efter 30 års samvaro var vår gemensamma resa slut – och just när vi skulle börja leva våra bonusår på äldre dagar. Hon blev bara 65 år.
Hur vågade jag skriva denna bok och dessa berättelser? Hur orkade jag ta mig igenom mitt eget mörker och förstå och skildra andras? Ibland funderade jag på att ge upp, det kändes som ett Sisyfos-uppdrag, jag skulle aldrig klara av att gå i mål.
Men det gjorde jag, driven av min vilja att genomföra det för att Marinas död och erfarenheterna av den inte skulle kännas meningslösa.
Jag minns en intervju jag gjorde för 30 år sedan med fotbollslegendaren Gunnar Nordahl. Jag var då medarbetare i Aftonbladet och frågade honom hur det var att förlora sin hustru.

Inte världsbäst längre
Han hade haft ett långt och lyckligt liv med sin Irma. Jag glömmer aldrig stunden. Han bjöd på italiensk mat (Gunnar var ju under många år stor fotbollsidol i Italien) i det hem han återvänt till i Sverige. Han smuttade på vinet och lade sin hand på min.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser