den 10 oktober 2017

Unikt skånskt pollenextrakt med dokumenterat stärkande och energigivande egenskaper


Utöver vitaminer och andra definierade essentiella näringsämnen så innehåller växtvärlden en fantastisk mångfald av fytokemikalier. De senaste decenniernas publicerade studier visar att flera kategorier av sådana ämnen från ”naturens skafferi”, har olika stärkande och hälsobefrämjande effekter.

Svensk forskning och utveckling har sedan länge haft en central position rörande fytokemikaliers kemi och betydelse inom olika medicinska områden. Ett viktigt exempel på detta är världsledande forskning och utveckling inom kategorin adaptogena ämnen vid Svenska Örtmedicinska institutet, SÖI (med säte i Vallberga strax utanför Laholm, Halland) som sedan 1970-talet byggts upp under ledning av den fortfarande fullt aktiva forskaren och medicinalörtsexperten Georg Wikman. I tidigare nummer av Medicinsk Access har artikelförfattaren (MN) skrivit en historisk bakgrund och översikt om adaptogener.1 Vidare sammanfattat en internationellt uppmärksammad relativt nypublicerad studie (2015), där resultaten visar att intag av en kombination av adaptogener ger bättre återhämtning hos idrottare efter hård träning.2,3
I denna artikel belyses annan viktig svensk forskning och utveckling, som lett fram till en unik svensk typ av pollenextrakt. I mitten av 1990-talet blev jag (MN) varse om en unik typ av pollenextrakt som tagits fram inom det ”gamla svenska Pharmacia”, som för övrigt grundades redan 1911 av Gustaf Felix Grönfeldt som var apotekare vid det anrika apoteket Elgen i Stockholm. Snart hade jag (MN) vid flera tillfällen besökt forskningslaboratoriet och produktionen av extrakten samt därvid även fått förmånen att tidigt träffa och utbyta erfarenheter med Curt Bergqvist, en pionjär och nestor inom denna forskning som fortfarande arbetar och bidrar till utvecklingen!
Jag gick naturligtvis igenom publicerad forskning och blev imponerad över de effekter forskningsresultaten visade att denna typ av pollenextrakt har. Det handlar om viktig men förvånansvärt sällan citerad publicerad vetenskap, där man med olika objektiva mätningar visat att pollenextraktet har energigivande såväl som antioxiderande/cellskyddande och ”åldersbromsande effekter”.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser