den 26 februari 2025
Två tredjedelar saknar tillgång till kirurgi

Två tredjedelar av jordens befolkning får inte en operation när de behöver det. Varje år dör 17 miljoner människor helt i onödan, av skador och åkommor som hade gått att åtgärda med kirurgi. Den andra mars uppmärksammar Operation Smile för tredje året Säkra snittet-dagen där datumet, 2/3, anspelar på denna gigantiska hälsokatastrof.

Chris Joy
Brännskadades svårt som baby när en mobilladdare exploderade och satte eld på madrass och täcke. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Sylvie brännskadades svårt som baby.
När en oljelampa föll ner i hennes säng. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Adolphe föddes med läppspalt.
Nu ska han få en operation under ett av Operation Smiles utbildningsuppdrag. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Adolphe efter operation.
Foto: Jörgen Hildebrandt.

Malin Söderström
Operation Smile. Foto: Malin Hoelstad.
För att bidra till förändring utbildar Operation Smile plastikkirurger samt bygger infrastruktur för att även människor i glesbygd ska få tillgång till kirurgi.
Fem miljarder människor saknar tillgång till säker kirurgi. Fem. Miljarder!
I Afrika söder om Sahara handlar det om 93 procent av befolkningen som inte kan få en operation i tid. Ett gigantiskt problem i låginkomstländer är brännskador, bland annat då många lagar med över öppet eld. Elva miljoner människor brännskadas årligen – varav de flesta är kvinnor och barn. WHO kallar det den bortglömda, globala hälsokatastrofen.
– Ingen patient ska lämnas åt sitt öde; alla människor måste få den vård de har rätt till. För att bidra till förändring utbildar vi sedan några år plastikkirurger i Rwanda, där långt ifrån alla får en operation ens i akuta fall. I de länder där vi jobbar kämpar sjukvården främst med att ta hand om brännskador, trafikskador och tumörer, medan våra patienter, barn med läpp-käk-gomspalt, blir utan hjälp, säger Malin Söderström , generalsekreterare Operation Smile Sverige.
När Operation Smile startade utbildningen i Rwanda fanns endast två plastikkirurger till en befolkning på 14 miljoner. Nu är de sex och år 2028 kommer landet att ha 17 plastikkirurger. Med tanke på att en plastikkirurg kan genomföra cirka 500 operationer per år är detta en smärre hälsorevolution. Malin Söderström förklarar hur Operation Smile har hittat ett bra och hållbart sätt att bidra:
– Parallellt med vår utbildning stärker vi Rwandas hälsosystem enligt en ”hub & spokes-modell”, där huvudstaden Kigali är navet och ekrarna utgörs av nybyggda eller upprustade kliniker i glesbefolkade områden. Vårt mål är att ingen ska ha mer än två timmar till en klinik med grundläggande kirurgi. Kort sagt är detta vårt sätt att ”säkra snittet”, men vi hoppas förstås att det även ska ge ringar på vattnet så att fler vill vara med och bidra till förändring genom att stärka sjukvården på platser där det som bäst behövs.
2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi.
Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar livet genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbete med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi.
Läs mer på operationsmile.se .
Källa: Operation Smile.