den 28 mars 2025

Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår

Nu har de första tryckavläsande madrasserna testats av personal och vård- och omsorgstagare på bland annat Sundsvalls korttidsboende. Foto: Mittuniversitetet.

Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.

I en mobilapplikation kan vårdpersonalen både följa tryckfördelningen i realtid samt få ett larm om visst tryck över tid indikerar risk.

Kollage: Mittuniversitetet.

Johan Sidén

Docent. Foto: Mittuniversitetet.

Sara Englund

Enhetschef. Foto: Mittuniversitetet.

– Det här projektet ger en helt annan dimension av teknikutveckling. Om vår forskning kan bidra till att förhindra trycksår ​​och hjälpa människor så känns det väldigt viktigt, säger Johan Sidén som är docent i elektronik vid Institutionen för Data- och Elektroteknik på Mittuniversitetet och som lederprojekt.

Trycksår ​​– ett stort problem i vården

Trycksår ​​kostar vården miljardbelopp varje år. För att inte tala om att tiotusentals patienter, främst inom äldre- och slutenvård, drabbas av stort lidande. Med hjälp av tryckavläsande madrasser vill forskningsprojektet IoT Pressure minska risken för att trycksår ​​uppstår och nu har de första madrasserna testats inom vården.

– Det är roligt att vara med i testet och att få utvärdera ny teknik som kan ge så många fördelar inom vården. Och framför allt, som kan minska lidandet, säger Sara Englund, enhetschef på Sundsvalls korttidsboende 1.

Forskning och samarbete bakom tekniken

Forskningsprojektet IoT Pressure startade för två år sedan och går nu in i sin slutfas. I projektet samarbetar bland annat forskare från Mittuniversitetet med vårdpersonal från Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun och madrasstillverkaren Järven Healthcare.

– Vi har varit med under hela projektets gång och kommit med synpunkter på vad som är viktigt för att detta ska fungera i praktiken, berättar Sara Englund.

Så fungerar den tryckavläsande madrassen

Madrass-prototypen som testats är försedd med tusentalet inlaminerade trycksensorer som var och en mäter tryck över tid. Tryckfördelningen jämför med dokumenterade medicinska studier för när risk för trycksår ​​börjar närma sig. I en mobilapplikation kan vårdpersonalen både följa tryckfördelningen i realtid samt få ett larm om visst tryck över tid indikerar risk och då direkt sätta i åtgärder.

Nu har de första tryckavläsande madrasserna testats av personal och vård- och omsorgstagare på boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun och de initiala resultaten är väldigt positiva.

– Det är ovärderlig information som kommunerna bidrar med. Det är viktigt att tekniken vi utvecklar är enkel och underlättar vardagen för vårdpersonalen. Dessutom måste tekniken hålla en låg kostnad så att det är ekonomiskt möjligt för så många kommuner som möjligt att använda den i framtiden, berättar Johan Sidén. 

Framtidens utveckling – AI kan skapa anpassade vårdscheman

När testerna genomförs kommer resultatet utvärderas och slutrapporteras inom projektet IoT Pressure. Resultaten ligger sedan till grund för fortsatt utveckling.

– Under det här projektet har vi gått från en idé till att nu testa en prototyp i skarpt läge. Vårt slutmål är att detta sedan ska landa i en kommersiell produkt på marknaden och då är vårt samarbete med Järven Healthcare som tillverkar madrasser för vården, mycket viktigt, berättar Johan Sidén.

I ett nästa steg vill forskarna även använda AI-modeller för ytterligare vidareutveckla madrassens funktioner. Det skulle kunna handla om att AI-modeller både exaktare och snabbare kan identifiera vårdtagare med ökad risk för tryckår och kanske föreslå personligt anpassat vändschema för att öka livskvaliteten, berättar han.

Om projektet och dess finansiärer

Projektet Pressure – IoT för att minska skador från trycksår, finansieras med stöd från IoT Sverige, Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Projektledare är Pro&Pro som ansvarar för projektkoordinering. Förutom Mittuniversitetet deltar Sundsvalls kommun, Örnsköldsviks kommun, Järven Health Care, RISE Research Institutes of Sweden och Bron Innovation.

Källa: Mittuniversitetet .

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser