den 10 oktober 2017

Sköldkörtelhormonerna och hjärtat


Hypotyreos är den dolda och den försummade folkhälsosjukdomen. Hypotyreos, låg ämnesomsättning, betyder underfunktion i sköldkörteln men kan även bero på att hormonerna på cellnivå inte får effekt. Hypotyreos drabbar särskilt medelålders kvinnor men man ser även en ökning hos män och ungdomar. Låg ämnesomsättning är så vanligt att det t o m är vanligare än åldersdiabetes.

Såväl det metabola syndromet som hypotyreos uppvisar samma metabola dysfunktioner. Vid T3- och ATP-brist minskar fettförbränningen, glukostransporten över cellmembranet minskar som följd av nedsatt kodning av glukostransportprotein och nedsatt energitillgång för membrantransporten, förändringar som leder till förhöjda blodsocker- och blodfettsnivåer (1).
T3 är ett anabolt hormon som bygger upp alla vävnader och underhåller dessas funktioner. T3 har både en kärldilaterande och inflammationshämmande effekt, vid brist intracellulärt leder det till högt blodtryck och till en inflammationsprocess. Vid hypotyreos på cellnivå föreligger kraftigt förhöjda intracellulära adhesionsmolekyler, ICAM, molekyler som startar den aterosklerotiska utvecklingen. Den inflammatoriska processen kan ske i kroppens alla vävnader vilket på sikt leder till en långsam celldöd. T4/T3 behandling minskar ICAM, sänker blodfetterna, blodsockret och blodtrycket (2). Brist på T3 ger även nedsatt serotoninsyntes och nedsatt kodning av G-proteinkopplade receptorerna vilka överför hormonsignaler från utsidan till insidan av cellen. T3-brist intracellulärt i hjärnvävnad leder till depression, kognitiv svikt och neurodegenerativ sjukdomsutveckling. T3-brist gynnar osteoporosutvecklingen som följd av den nedsatta kodningen för proteinerna som bygger upp skelettet.
Hjärtmuskelaturen och dess funktion styrs av T3. Intracellulär T3-brist i hjärtat ger nedsatt kodning av hjärtmuskelproteinerna, de longitudinella och circumferentiella muskelfibrernas konstruktion påverkas vilket leder till nedsatt pumpfunktion och nedsatt ejektionsfraktion d v s hjärtsvikt (3).
Förmaksflimmer, fladder och arytmier orsakas av dilaterade hjärtmuskelfibrer. Ventrikulära extraslag, VES, förekommer ofta vid hypotyreos, medan supraventrikulära extraslag, SVES, är vanliga vid hypertyreos. Förmaksflimmerfrekvensen ökar med ökad ålder och vid hypotyreos, däremot är det ovanligt vid hypertyreos (4). T3-brist i hjärtvävnaden får även negativa konsekvenser för mitokondriogensen, bristen ger färre mitokondrier och därmed mindre ATP samtidigt som de fria syreradikalerna ökar, vilket gynnar den inflammatoriska processen i aterosklerosutvecklingen. Trots normala TSH, T4, T3 i blodet kan T3 i hjärtvävnaden vara låg vilket leder till hjärtsvikt och förmaksflimmer. T4/T3-behandling förbättrar hjärtfunktionen (5). Hjärtmuskeln är den somatiska kroppscell som innehåller flest mitokondrier. Mitokondriell dysfunktion och T3-brist leder till arytmier och hjärtsvikt.

Läs hela artikeln här >


13 Kommentarer

trött hypotyreos patient

den 31 juli 2018

Synd då att min sk specialist på sköldkörtelsjukdomar inte har vett att öka mina t4 och t3 mediciner så jag kommer över lägsta ref värde 😓


Anita Sjö

den 29 december 2018

Mina hjärtarytmier reducerades påtagligt med T3 behandling. Jag sover numera mycket bättre. Kan erhålla upp till 5 timmars sömn nu, vilket jag inte erfarit de sista 25 åren. Tyvärr ökade muskelsmärtorna istället.


Mie

den 18 januari 2019

Jättebra artikel. Men hur gör man nu för att säkerställa att läkare och annan vårdpersonal tar del av denna. Idag är vården för hypotyreospatienter fruktansvärt dålig på många håll. Man tar inte de prover som behövs, lyssnar inte på patienten utan stirrar sig blinda på TSH, enbart. Hoppas verkligen få läsa mer i detta viktiga ämne.


Helena Rooth Svensson

den 18 januari 2019

Förhoppningsvis kommer det en nyutgåva av Sköldkörteln och mitokondrierna innan sommaren. I denna bok finns ett kapitel just om hjärtat och sköldkörtelhormonerna. Tyvärr är intresset för ämnet obefintligt bland kollegorna. De förlitar sig hellre på gamla kunskaper än de nyare som senaste decenniets forskning har bragt i dagen.


lotta Isacson

den 23 januari 2019

Om fler läkare bara förstod . Själv hade jag svåra hjärtproblem ..akut, inlagd, ambulansfärder ..sängliggande i ett år . Blod i lungor , bldtr 190/140 puls 200 temp 35 ...bad förtvivlat om T3 . Inte förens jag var döende fick jag T3 av humanitära skäl . Och hoppsan ..allt försvann . Är i dag helt frisk från alla symtom tack vare Ndt som jag fick senare . Dock fick jag en dokumenterad hjärnskada av T3 bristen men den kan jag leva med . Frågan är bara , hur ska man få vården att förstå detta ? Superbra artikel * Med vänlig hälsning Lotta


Maria

den 23 januari 2019

Ja fick senast idag höra av vc att levaxin och hypotyros som jag har inte påverka hjärtat, suck, har en puls som hoppar och far. samt att hjärtat rusar ibland när jag sitter helt stilla :(.


Karin

den 27 december 2019

På min fråga om det kunde finnas något samband mellan mina hjärtrusningar/förmaksflimmer och Hypotyreos/Levaxin, svarade min erkänt skickliga kardiolog att han var expert på hjärtat, inte sköldkörteln! Märkligt och oförsvarligt att kunskapen om sambandet är så chockerande dåligt! Kroppen är väl ändå en helhet!


B.Olsson

den 22 augusti 2020

Hur snabbt får man öka Lio om man inte får hyper symtom? Det finns inget svar på denna fråga. All behandling måste bedömas utifrån den kliniska bilden.


Mia J

den 16 januari 2021

Jag blir galen på vanvården. Jag har försökt ha egen koll på mina värden eftersom vården gillar att ljuga. Men kan inte be om dem mer pga inget bank-ID och på tele säger de inget. Trodde de hade slutat luras för det gått rätt till i 10 år. Har behandlats för hypo i väldigt många år. Kände mig slak och dessutom så mycket dubbelslag. Men läkaren säger att jag har bra värden, de tog prover i januari och förra mars. Sedan får jag ett extra brev från läkaren där det står att jag har jättedåliga värden, ännu sämre än de dåliga i mars! Men hon sa ju de var bra! Så nu börjar ljugandet igen. Hon sa innan de nya proverna att hon skulle skriva ut starkare dos om jag hade för lågt. Men brevet säger att jag MÅSTE testa att ha jättefel dos i 6 månader annars har jag inte rätt till högre dos. Jag ska alltså bara plågas för att de ser att jag är medgörlig. Det finns inga medicinska skäl. Istället behöver jag blodprov innan 6 mån om det nu blir sämre så fort. och varit dåligt sedan mars och innan dess hade jag inte testats på ett år. Så gissningsvis minst ett år har jag haft dåliga värden. Och nu måste jag gå med dessa i 6 månader till. Hjärtat slår skitkonstigt när jag blir trött och vaknar trött, vaknar kl 15 orch släpar mig upp kl 17 och kissar och försöker äta och sedan går jag och lägger mig. Men läkaren anser att jag inte visar symptom. Jag blir galen. Vården vid sköldkörtelbesvär är ungefär som att man kan leva utan T3 och T4. Och från första början när jag fick detta så lurade de mig i 10 år att jag inte hade hypotyreos. Kollade sedan journalen och fick en chock. Hade som ung fått diagnos men de skrev att jag ändå inte skulle ha behandling för då skulle jag kräva mer vård och bli hypokondrisk. Alltså WHAT THE HELL? Det verkar som sköldkörteln i vården är ungefär som omdebatterade sjukdomar. Läkarna verkar tro att dessa hormoner är en slags bluff och pseudomedicin. Jag som trodde att hypo var en riktig sjukdom som fanns men nepp, alla tror inte på den.


Roger Pettersson

den 5 november 2021

Aj, då borde jag nog se till å fråga min nya läkare ifall denne nu kan se hur mina värden ligger, annars får jag väl betal en summa för nya prov. Känner mig åxå lurad efter artikeln.


Karin Gardell

den 17 februari 2022

Levaxin och hjärtat var nytt för mej. Det jag däremot har upptäckt är att levaxin och östrogen påverkar varandra. Sa det i går till min gynekolog och hon bekräftade att fler upplever samma sak


Käth

den 21 oktober 2023

Mina allvarliga kopplade VES 2003 , där jag fick lära min dåvarande man HLR då min hjärtläkare påstod att jag kunde få hjärtstopp när som helst ( blev inte inlagd utan hemskickad med denna uppmaning till maken ) Kanske var koppad redan då på T3 Brist i hjärtat . Fött 3 barn senast 2001. 2014 fick jag äntligen Lio efter att ha fått stor gråta framför en endokrinolog om att mitt liv var slut orkade inte mer. Kan man anmäla detta eller är det preskriberat?


Therese

den 23 december 2023

Jag skulle vilja veta hur man vet att det verkligen når cell-nivå? Finns det några prover som kan visa detta?Jag har mått dåligt i många många år på endast syntetiskt T4 behandling. Nu äntligen fått börja med NDT istället. Tycker just NDT gör hjärtat mer oroligt än tvärtom. Kanske innan kroppen vant sig och jag kommit upp till behövd dos?


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser