den 20 november 2017

”Sjukdomen har knutit familjen samman”


På Alla hjärtans dag för 15 år sedan gav Anders Gillberg en njure till sin fru Pernilla som då var 30 år. – Anders är min klippa i vått och torrt. Och barnen mitt allt, mitt ”uppåttjack”, säger trebarnsmamman Pernilla Gillberg.

Ett år före transplantationen hade Pernilla opererat bort sina cystnjurar som vägde 3,5 kilo tillsammans.

– De stack ut på sidorna, så det var skönt att bli av med dem, speciellt när jag såg dem. Jag undrade hur jag kunnat ha något sådant i kroppen. De såg ut som Skogaholmslimpor med stora cystor i olika färger.

Pernilla har två bröder, varav en också har cystnjurar. Den drabbade broderns ena bortopererade njure vägde hela åtta kilo och var som en bula på magen. Anlaget kom från fadern som 43 år gammal dog på operationsbordet under en njuroperation för att hans hjärta inte orkade längre. Pernilla var då endast åtta år.

Hon har ätit blodtrycksmedicin sedan tidiga tonår, haft oändligt många infektioner samt sjukhusinläggningar och även livshotande blodförgiftningar.

Före transplantationen gick Pernilla i dialys och var mycket svag och tunn vilket hon fortfarande är. Vid ett tillfälle fick hon en njurinfektion som höll på att ta livet av henne. Det var då beslutet togs att Pernillas njurar måste avlägsnas. Strax därefter påbörjades dialysen och sedan opererades njurarna ut. Så då stod en transplantation för dörren.

Tanken var först att Pernillas friska bror, som bor i USA, skulle donera sin ena njure. Men njuren visade sig inte vara tillräckligt bra på grund av att broderns lite för höga blodtryck.

 

Spara njure till barnen

Läkarna ville egentligen helst ha Anders njure på lut åt något av deras barn som alla tre har cystnjurar. Alla har fått fler cystor men ännu inte sämre njurfunktion trots att de har den aggressiva varianten av sjukdomen.

– Pernilla var ung småbarnsmamma och gick på dialys tre gånger i veckan. Hon mådde så dåligt att jag var rädd att hon inte skulle orka så mycket länge till. Vi matchade varandra så hon fick min vänstra njure, berättar Anders, som hade rejält ont efter operationen och kände sig låg under en månads tid innan besvären släppte.

Anders kvarvarande njure kontrolleras regelbundet och fungerar väldigt bra. Han är också mycket noga med att leva hälsosamt och ”njurvänligt”. Hans säkerhetsjobb på Arlanda är mycket rörligt så han håller sig i god fysisk form. Tidigare idrottade han också mycket med sönerna när de bodde hemma.

 

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser