den 9 oktober 2017
Omega-3 kosttillskott kan hjälpa vid mild Alzheimer
Tidigare studier har visat att Omega-3 fettsyror kan skydda mot att utveckla Alzheimers. Ny forskning vid Karolinska institutet visar nu att de med mild Alzheimer kan ta upp Omega-3 via kosttillskott och ge effekt på kända markörer för sjukdomen och inflammation, som spelar stor roll vid sjukdomen.
Den mänskliga hjärnan är uppbygd av både Omega-3 fettsyran DHA (dokosahexaoensyra) och Omega-6 fettsyran AA (arakidonsyra). Ytterligare en Omega-3 fettsyra så kallad EPA (eikosapentaoensyra) finns endast som spår i det centrala nervsystemet.
Omega-3 fettsyror kan människan inte producera själv utan dessa måste intas via kosten till exempel via feta marina födoämnen som finns i sill makrill och tonfisk, eller i form av flytande fiskolja eller i kapslar.
Omega-6 fettsyror intas via vegetabilier, storbladiga gröna. Hjärnan är uppbyggd av fett, framför allt DHA och AA, varav 20 procent är torrvikt.
Dokosahexaensyra (22:6 n-3, DHA) är en viktig avgörande fleromättad fettsyra (PUFA) som innehåller sex cis-dubbelbindningar belägna vid positionerna 4, 7, 10, 13, 16 och 19. Eikosapentaensyra (20:5 n-3, EPA) är en 20-kol-fettsyra med fem cis-dubbelbindningar belägna vid positionerna 4, 7, 10, 13 och 16. Dessa essentiella fettsyror finns i fisk och fiskolja.
Växt-härledda källor för DHA och EPA prekursorer inkluderar linfrö, linfröolja, valnötter, rapsolja och sojabönolja. DHA och EPA införlivas i neurala membran glycerofosfolipider, där de stöder upp de neurala cellmembranen och dess olika funktioner.