den 2 augusti 2024

Ny forskning om kompetens och följsamhet till riktlinjer gällande hjärt- och lungräddning inom hälso- och sjukvården

HLR på träningsdocka. Foto: Arkivbild.

Jennie Silverplats, anestesisjuksköterska och verksamhetsutvecklare vid operation, anestesi och intensivvårdskliniken vid Mora lasarett, har undersökt kompetensen i hjärt-lungräddning (HLR) hos anställda inom sjukvården. Forskningen visar att det finns behov av mer träning och bättre följsamhet till riktlinjer för HLR på sjukhus.

Jennie Silverplats

Anestesisjuksköterska. Foto: Region Dalarna.

Jennie Silverplats har i sin avhandling visat att kunskaper och färdigheter i hjärt-lungräddning inom hälso- och sjukvården verkar bristande och behöver förstärkas. Bland annat betonar forskningen behov av mer frekvent träning och förbättrad följsamhet till initiala riktlinjer.

– Det viktigaste är att larma och påbörja hjärt-lungräddning inom en minut samt använda en defibrillator inom tre minuter för att markant öka överlevnadschanserna. Resultaten i min forskning visar tydligt hur avgörande initiala åtgärder är för patienters överlevnad och resultatet vänder sig till alla medarbetare inom hälso- och sjukvården, säger Jennie Silverplats.

Studien visar att följsamheten till riktlinjerna var högre på övervakningsavdelningar jämfört med vårdavdelningar. Det framgår också att vissa behandlade hjärtstopp inte rapporterades till det svenska hjärt-lungräddningsregistret, en viktig källa för forskning och kvalitetsarbete inom hjärtstoppsvården. De flesta av dessa fall hittades på övervakningsavdelningar.

Jennie Silverplats betonar vikten av en välfungerande sjukvårdsorganisation och starkt ledningsstöd för att rädda liv genom fortlöpande träning av hjärt-lungräddning för sjukvårdspersonalen.

– Det är viktigt att sjukvården prioriterar verksamheten för hjärt-lungräddning och att hjärt-lungräddningsinstruktörer får tid och resurser. Det räddar liv, avslutar Jennie Silverplats.

Hjärt-lungräddning (HLR) är en akut åtgärd vid hjärtstopp som innefattar bröstkompressioner, inblåsningar och användning av en defibrillator (hjärtstartare). Snabbt agerande ökar avsevärt chansen för överlevnad.

Läs avhandlingen: In-hospital cardiac arrest and cardiopulmonary resuscitation in Sweden : Healthcare professionals’ competence and compliance with guidelines.

Källa: Region Dalarna.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser