den 29 maj 2024

Ny behandlingsrekommendation för RS-virus

Spädbarn (0–12 månader) som behandlas med monoklonala antikroppar minskar risken för att drabbas av allvarlig RSV-sjukdom och behov av sjukhusvård.

Allvarlig RS-virusinfektion hos spädbarn och äldre vuxna kan förebyggas på flera sätt. Idag släpper Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer till vården som omfattar läkemedelsprofylax och vilka barn som bör prioriteras.

RS-virus orsakar varje år smittsamma luftvägsinfektioner. Generellt är det de yngsta barnen, de äldsta individerna och personer med bakomliggande medicinska tillstånd som löper störst risk för allvarlig sjukdom orsakad av RSV. RS-virusinfektion kan förebyggas genom god handhygien och genom att undvika förkylda personer under säsongen.

–Idag finns flera godkända läkemedel som profylax mot allvarlig RSV-sjukdom. Däremot saknas det en effektiv antiviral behandling vid etablerad RSV-sjukdom, säger Anna Jonsson som varit projektledare för behandlingsrekommendationen. 

Gravida kan vaccineras och spädbarn behandlas

Under de senaste åren (2022–2023) har flera läkemedel godkänts för att förhindra allvarlig RSV-sjukdom. Det handlar om vaccin till gravida och äldre, samt en långverkande monoklonal antikropp som kan ges till spädbarn.

Gravida kvinnor som vaccinerar sig mot RSV minskar risken för att barnet ska drabbas av allvarlig RSV-sjukdom. Spädbarn (0–12 månader) som behandlas med monoklonala antikroppar minskar risken för att drabbas av allvarlig RSV-sjukdom och behov av sjukhusvård. Det långverkande läkemedlet nirsevimab rekommenderas före det mer kortverkande palivizumab. Om tillgången på nirsevimab är begränsad ska barn med störst risk för allvarlig RSV-sjukdom prioriteras för behandling med nirsevimab eller palivizumab.

– Alla barn kan ha nytta av profylaktisk läkemedelsbehandling mot RS-virusinfektion. I första hand ska spädbarn med störst risk för allvarlig RSV-sjukdom prioriteras, följt av de yngsta spädbarnen. Om fler barn kan få profylaktisk behandling kan sjukdomsbördan i samhället minska, säger Anna Jonsson.    

Sköra äldre kan vaccineras

För vuxna över 60 år finns nu två godkända vacciner. I dagsläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten att i första hand att vuxna 75 år och äldre samt vuxna över 60 år med vissa kroniska sjukdomar eller kraftigt nedsatt immunförsvar ska vaccineras.

Vem kan få behandling?

Vilka som ska rekommenderas vaccin mot RS-virus ingår inte i Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation. Folkhälsomyndigheten ansvarar för nationella rekommendationer om vaccinationer. Regionerna ansvarar för implementering av vaccinationer och användning av nya läkemedel.

Länkar:

Läkemedel vid infektion med respiratoriskt syncytievirus (RSV‍) – behandlingsrekommendation

RS-virus: Riskgrupper och rekommendationer om förebyggande insatser — Folkhälsomyndigheten

Källa: Läkemedelsverket.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser