den 15 oktober 2024
Lokalbedövning och nya tekniker för blodflödesmätning i huden studeras i ny avhandling
Josefine Bunke, specialistläkare vid ögonkliniken i Växjö, har nyligen disputerat vid Lunds universitet med en avhandling om lokalbedövning, blodflöde i huden och nya, icke-invasiva tekniker för att mäta detta.
Mätning av lokalbedövningens effekt på djupet med diffuse reflektans spektroskopi.
Josefine Bunke
Specialistläkare. Foto: Region Kronoberg.
I sin roll som ögonläkare opererar Josefine ofta bort hudtumörer runt ögat. Dessa operationer kräver lokalbedövning, ofta med tillsatt adrenalin för att minska blödningen. Trots att lokalbedövning används dagligen inom sjukvården har det tidigare saknats tillräckliga studier om hur länge man bör vänta för att få maximal effekt av adrenalinet.
– Jag har alltid varit nyfiken och drivs av att lära mig mer och utveckla vården för patientens bästa. Vi måste alltid röras oss framåt och optimera våra behandlingar, säger Josefine Bunke, som fick kontakt med sin handledare under sin ST-utbildning i Lund.
Josefines forskning visar att den optimala tiden att vänta efter att lokalbedövning med adrenalin har lagts är cirka två minuter. Det är då man uppnår den bästa blodstillande effekten, vilket är viktigt för att minska blödningen vid operationer.
Nya, skonsammare sätt att mäta blodflöde och syresättning
För att mäta effekten av lokalbedövningen har Josefine använt nya tekniker för att mäta blodflödet och syresättningen i huden. Traditionella metoder, som syremätare som fästs på fingret, ger endast en generell bild. Dessutom finns det tekniker som använder fluorescerande eller radioaktiva ämnen, men dessa är invasiva och därför opraktiska i den kliniska vardagen.
– Det saknades icke-invasiva metoder som kan mäta blodflöde och syresättning över större hudytor. Min forskning har fokuserat på att hitta tekniker som kan ge oss en tydligare och mer detaljerad bild av blodflödet och hur syre distribueras i huden, säger Josefine Bunke.
De tekniker som Josefine har studerat – diffus reflektansspektroskopi (DRS), hyperspektral avbildning (HSI) och fotoakustisk avbildning (PAI) – ger vården möjlighet att få en mycket mer detaljerad förståelse för blodflödet, både på hudens yta och i de djupare lagren. dessa tekniker kan i framtiden bli särskilt viktiga vid operationer av hudtumörer, då det är avgörande att säkerställa att all tumörvävnad tas bort.
– Det mest intressanta är hur dessa tekniker kan hjälpa oss att bättre förstå hur huden fungerar och hur vi kan använda dem för att utveckla mer exakt behandling. Teknikerna har stor potential, men vi är fortfarande i ett forskningsstadium och behöver utveckla dem vidare innan de kan användas fullt ut i klinisk praxis, säger Josefine Bunke.
Buffrad lokalbedövning minskar smärta
Studien visar också att buffrad lokalbedövning, där bikarbonat tillsätts för att minska surheten, avsevärt minskar smärtan vid injektionen. Den buffrade bedövningen visade sig vara lika effektiv som traditionell lokalbedövning, med en varaktighet på upp till fem timmar.
– Buffrad lokalbedövning kan vara fördelaktigt vid behandling av barn eller vuxna med särskilda behov samt i kroppsdelar som är speciellt känsliga, exempelvis ansiktet, säger Josefine Bunke.
Även om det finns utmaningar med att kombinera klinik och forskning ser Josefine det som en fördel: Det är viktigt att se båda delarna och jag vill gärna fortsätta att utveckla forskningen framöver för patienternas bästa, avslutar hon.
Källa: Region Kronoberg.