den 13 juni 2025

Lif tar initiativ för stärkt läkemedelsberedskap

För att bidra till ett mer motståndskraftigt Sverige inleder Lif ett nytt beredskapsinitiativ. Projektet syftar till att ta fram konkreta förslag för att stärka läkemedelsberedskapen genom ökad samverkan mellan offentlig och privat sektor. Juristen och utredaren Anders Printz har knutits till arbetet som expertstöd.

Bengt Mattson

Sakkunnig läkemedelsförsörjning på Lif.

Sofia Wallström

Vd Lif.

Initiativet genomförs i ett läge där regeringen trappar upp arbetet med att bygga en stabil läkemedelsförsörjning som en del av totalförsvaret. Regeringen har varit tydlig med att näringslivet utgör en avgörande del av Sveriges krisberedskap. Lif välkomnar regeringens tydliga ambition och vill bidra till att uppbyggnaden av beredskapen förstärks, och en viktig del är att skyndsamt klargöra vilka förutsättningar och vilken ansvarsfördelning som ska gälla i arbetet.

Lif har anlitat Anders Printz för att bistå i arbetet. Han är jurist och har tidigare varit avdelningschef på Socialstyrelsen, kanslichef på Vårdförbundet och nationell samordnare inom psykisk ohälsa på Socialdepartementet. Han har också uppdrag åt TCO som rör arbetsmarknad och civilt försvar.

– För att läkemedelsberedskapen ska fungera i skarpt läge krävs tydlighet om roller, ansvar och resurser – och det är centralt att staten och industrin tillsammans klargör spelplanen. Anders Printz kommer med sin kunskap och erfarenhet att bli en viktig del i arbetet, säger Bengt Mattson, hållbarhetschef på Lif.

Arbetet inom Lifs beredskapsinitiativ ska bland annat kartlägga vilka behov läkemedelsföretagen har vad gäller besked och information från myndigheter för att kunna upprätthålla en stabil försörjning vid kris och ytterst krig.

Samtidigt ska myndigheters ansvar och möjligheter att bidra till en robust läkemedelsberedskap belysas. Målet är att ta fram konkreta förslag till åtgärder som kan genomföras i samverkan, i syfte att stärka totalförsvaret och trygg läkemedelsförsörjning.

– Sverige måste bli ett starkare land. En del i det handlar om att bygga en motståndskraftig försörjningsberedskap och det gör vi bäst tillsammans – offentlig och privat sektor. Läkemedelssektorn är en samhällskritisk funktion och vårt initiativ syftar till att konkretisera vad som krävs för att vi ska kunna ta vårt ansvar i fred, kris och krig, säger Sofia Wallström, vd för Lif.

Projektet kommer att ledas av Bengt Mattson, hållbarhetschef på Lif, och löper under resten av 2025. Arbetet kommer att koordineras med pågående statliga satsningar, samla berörda aktörer för dialog samt bidra praktiska lösningar.

Källa: Lif - de forskande läkemedelsföretagen.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser