den 26 juli 2023
Landslagsspelare i fotboll utbildar sig i hjärt-lungräddning
Vid flera tillfällen har fotbollsspelare drabbats av plötsligt hjärtstopp under fotbollsmatcher. Inför sommarens fotbolls-VM har Nathalie Björn och flera av spelarna i svenska fotbollslandslaget utbildat sig i hjärt-lungräddning med hjärtstartare.
Nathalie Björn
Fotbollsspelare i svenska landslaget . Foto: Hjärt-Lungfonden.
Kristina Sparreljung
Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden Foto: Leonard Gren.
Jag vet personligen hur hårt hjärtstopp kan drabba. Mitt engagemang och mitt intresse för hjärtsjukdom startade på riktigt när jag plötsligt förlorade min bonus-pappa 2014. Därför vill jag att fler utbildar sig i hjärt-lungräddning för att fler liv ska kunna räddas, säger Nathalie Björn, fotbollsspelare i svenska landslaget och ambassadör för Hjärt-Lungfonden.
Nathalie Björn, Julia Zigiotti Olme, Emma Kullberg, Filippa Angeldahl och Johanna Rytting Kaneryd är spelarna som gått HLR-utbildningen med hjärtstartare som hölls i samarbete med Hjärt-Lungfonden. Nathalie Björn är sedan tidigare även ambassadör för Hjärt-Lungfonden.
- Jag vill sprida mer kunskap kring hjärt-kärlsjukdomar samt vara med och bidra till forskningen. Jag vet att forskningen är otroligt viktig för oss och önskar att fler människor känner till Hjärt-Lungfondens livsviktiga arbete, säger Nathalie.
Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Endast 600 överlever. Tack vare forskning vet vi att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett hjärtstopp.
- Hälften av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas. Det behövs mer forskning för att förstå vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.
Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden)
1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.
6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.
Källa: Hjärt-Lungfonden.
Bild nedan: Hjärtstartare.