den 9 oktober 2017
Kvinnor får fortfarande sämre hjärtsjukvård
Sedan den första kvinnliga chefen för National Institute of Health (NIH) i USA, kardiologen Bernadine Healy skrev sin artikel i New England of Medicine 1991 om the Yentl Syndrome (1) har det hänt en del men inte tillräckligt. Med Yentl Syndrome menades att kvinnor med hjärtproblem skulle vara tvungna att klä ut sig till män för att få lika bra behandling.
Uttrycket kommer från boken med samma namn av Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer som beskrev en kvinna som så gärna ville gå i Tora skolan och utbilda sig i Talmud. För att kunna göra detta måste hon klä ut sig till man.
Det blev även en film där den amerikanska skådespelerskan och sångerskan Barbara Streisand spelade huvudrollen. Numera har denna skådespelerska donerat motsvarande 60 miljoner svenska kronor till ”Barbara Streisand Women’s Heart Center”, Ceder Sinah Medical Centre, Los Angeles.
Min vän och kollega professor Noel Bairey Merz var den som fick ta emot pengarna och hon har köpt fin hjärtdiagnostisk utrustning för att kunna utreda sina kvinnliga hjärtpatienter optimalt. (Tänk om det funnes en Streisand i Sverige).
På 1990-talet hände mycket omkring köns- och genustänk inom hjärt-kärlområdet. NIH/FDA (National Institutet of Health/ Food and Drug Administration) konstaterade att kvinnor knappt var med i de kliniska prövningarna och att det var värst inom hjärt-kärlområdet.