den 9 oktober 2017

Kvinnan som ersatte ett mänskligt sinne


– Om Beethoven levt idag hade han sannolikt varit en av världens cirka 219 000 personer med hörselimplantat.

Det säger Ingeborg Hochmair om sin sedan länge bortgångne landsman. Ingeborg Hochmair är vd och grundare av MED-EL, ett företag som tillverkar och marknadsför de hörselimplantat som många betraktar som en av de största tekniska landvinningarna i modern tid – cochleaimplantaten.
Med ett implantat kan till och med helt döva med fungerande hörselnerv bli hörande. För prestationen att utveckla det moderna hörselimplantatet, den enda produkt som kan ersätta ett mänskligt sinne, mottog Ingeborg Hochmair nyligen ”The Lasker Award” , den amerikanska medicinvärldens motsvarighet till Nobelpriset.

Koppling till demens?
Ämnet är högaktuellt genom studier som pekar på ett möjligt samband mellan hörselnedsättning och demens, även om anledningen ännu inte kunnat klarläggas . En möjlig orsak tros vara att vi lättare förlorar talet vid hörselnedsättning då ordbanken i vårt långtidsminne får mindre gymnastik.
- Det finns ett starkt samband mellan våra kognitiva för­mågor och hörselnedsättning. Men om åtgärderna sätts in i rätt tid finns mycket att vinna, fortsätter Ingeborg Hochmair.
Ingeborg bestämde sig redan som 13-åring för att arbeta inom det medicinska området. Visionen var tydlig, hon ville förbättra livet för människor.
I barndomshemmet fanns gott om karriärförebilder, Ingeborgs mormor var en av Österikes första kemiingenjörer och hennes föräldrar var båda ingenjörer. Under ungdomsåren mötte hon ingenjören Erwin Hochmair, som inspirerade henne att studera till elingenjör. Förutom att Erwin kom att bli hennes make, ledde valet till ett yrkesmässigt samarbete som i dag har mer än 40 år på nacken.
Under tidigt 1970-tal blev ingenjörsparet ombett av professor Burian i Wien att försöka utveckla ett implantat som kunde göra döva personer hörande.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser