den 9 oktober 2017

Kosten kan dämpa farlig inflammation


Åderförkalkning är en inflammatorisk sjukdom, inte bara fettinlagrning i kärlen. Inflammationen känns inte, men ställer till med stor skada i kärlen.

Fram till mitten av 1980-talet ansågs åderförkalkning och hjärtinfarkt enbart bero på fettinlagring i blodkärlen, något som i sin tur antogs orsakas av ett för högt intag av mättat fett.
Idag vet man att sjukdomsutvecklingen beror på att det också pågår en inflammation i blodkärlen. Lena Jonasson, kardiolog och professor vid Linköpings universitet, var en av de forskare som under 80-talet undersökte blodkärl och upptäckte att placken inte bara innehöll kolesterol utan också aktiverade celler från immunförsvaret.

Små plack också farliga
– Placken måste inte täppa till kärlet särskilt mycket för att vara farliga, vilket man trodde förut. Det är graden av inflammation som avgör om placken brister och bildar blodproppar, säger Lena Jonasson. Det har man sett när man studerat mänsklig vävnad.
Den här typen av inflammation känns inte i kroppen men kan påvisas genom olika typer av blodprov, bland annat så kallad högkänslig mätning av CRP.
Graden av inflammation i kroppen påverkas av flera livsstilsfaktorer. Rökare och personer som inte motionerar och sitter mycket stilla har högre nivåer av olika inflammationsmarkörer i blodet. Även stress, övervikt och kostintaget spelar roll för hur mycket inflammatoriska ämnen som bildas i blodet och kärlväggarna.

Läs hela artikeln här >


1 Kommentarer

Alla Johansson

den 16 november 2017

Intressant


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser