den 9 oktober 2017

Kan paleokost hålla dig frisk?


Vi har gått på två ben i över sex miljoner år. Urmänniskan har existerat i över två miljoner år. Moderna människor har funnits på jorden i 200 000 år. De arkeologiska skelettmaterialen ger oss en detaljerad inblick i våra förfäders födointag och hälsotillstånd. Under dessa svindlande tidsrymder har vi överlevt och förökat oss utan tillgång till läkare, moderna mediciner eller vaccinationer. Men under de senaste 50 åren har vår kost och livsstil förändrats dramatiskt. Alla våra moderna ”välfärdssjukdomar” är själv­förvållade.

Paradoxalt nog har vi facit i hand. Över hela världen lever ursprungsbefolkningar, som in i modern tid levat på samma sätt som deras förfäder under årtusenden.
De finns i arktiska miljöer, i halvökenområden, på korallatoller och i tropiska regnskogar – och de är kärnfriska. Men så fort de lämnar sin ursprungliga livsstil och övergår till den västerländska, kommer de nya sjukdomarna som ett brev på posten.
Vetenskapen har lärt oss hur människokroppen fungerar, vad vi bör äta – och inte äta – varför vi måste vara fysiskt aktiva och hur vårt psyke påverkas av den livsstil som dominerar i västvärlden. Trots all denna kunskap är vi västerlänningar sjukare än någonsin. 80 procent av det vi konsumerar i västvärlden är artfrämmande för människan! Mer än 40 procent av den mat som säljs i våra butiker är direkt skadlig för oss!
Diet- och kostrekommendationer av olika slag har avlöst varandra på löpande band de senaste decennierna: Atkins­metoden, stenålderskost, GI-metoden, VLCD-dieten, ISO-dieten, Ashram-metoden, och nu senast LCHF och 5:2-metoden. Det är förståeligt att många till slut inte orkar ta till sig flödet eller bara ser det som ett sätt att tjäna pengar på människors ohälsa och behov av att gå ner i vikt.

Fet av socker
Förvirringen blir inte mindre när statliga organ, som Livsmedelsverket och Socialstyrelsen fortfarande klamrar sig fast vid den fettsnåla diet, som kraftfullt marknadsfördes från 1950-talet och framåt, med matcirkel, tallriksmodeller och allt. Ändå vet vi idag att man inte blir fet av fett – man blir fet av socker. Var hamnar stenålderskosten eller paleokosten i denna cirkus – är den inte också bara en fluga i raden av alla andra?

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser