den 12 november 2024

Kalkylator förutser risk för epilepsi efter stroke bland unga

Erik Lindgren Bogdanoff. Foto: Josefin Bergenholtz.

En praktisk kalkylator som förutser risk för epilepsi efter venös stroke presenteras i en studie från bland andra Göteborgs universitet. Syftet är att förbättra vården för de som drabbas, vilket främst är ganska unga personer.

Erik Lindgren Bogdanoff

Forskare och ST-läkare. Foto: Josefin Bergenholtz.

Blodpropp i hjärnans vensystem (sinustrombos) är en ovanlig men viktig orsak till stroke. I Sverige insjuknar runt 150 individer per år, i huvudsak kvinnor, med en medelålder på under 40 år. Var tredje patient får krampanfall i samband med insjuknande. Vem som därefter löper hög eller låg risk för återkommande krampanfall, epilepsi, är komplicerat att förutspå.

I ett internationellt samarbete mellan femton center över tre kontinenter har forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en praktisk kalkylator som redan vid insjuknandet snabbt beräknar risken för att utveckla epilepsi. Resultaten från multicenterstudien presenteras i JAMA Neurology och verktyget görs därmed också fritt tillgängligt.

Viktigt förutsäga efterförloppet

Förstaförfattare i studien är Erik Lindgren Bogdanoff, forskare vid sektionen för kliniska neurovetenskap, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och ST-läkare i neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Kalkylatorn beräknar risken för epilepsi utifrån faktorer som redan finns tillgängliga i klinisk rutin när personen vårdas på sjukhus, man behöver inte ta ytterligare prover eller utreda mer än det som redan görs, säger han, och fortsätter: 

– För den som drabbas av sinustrombos är det väldigt viktigt att veta hur efterförloppet ser ut. Med hög beräknad risk för framtida krampanfall kan förebyggande läkemedelsbehandling övervägas i samråd mellan läkare och patient.

Erik Lindgren Bogdanoff betonar att det går att leva ett gott liv även med epilepsi.

Samtidigt kan krampanfall vara så allvarliga att de kräver sjukhusvård. Förhoppningen är att kalkylatorn snabbt ska kunna börja användas världen över som beslutsstöd för behandling eller informera patienter om risker och kan användas i framtida studier på förebyggande läkemedelsbehandling.

Kan förbättra vården för unga

Studien bygger på registerdata från International Cerebral Venous Thrombosis Consortium (ICVTC) och resultaten har sedan bekräftats i ytterligare två oberoende register: amerikanska ACTION-CVT och israeliska CVT Study. Totalt har data från drygt 2 000 individer analyserats.

– Forskningsdeltagarnas medverkan tillsammans med det omfattande internationella samarbetet har varit en förutsättning för att få tillräckligt med underlag och kunna genomföra studier av sjukdomen, som ger resultat som kan omsättas i kliniken. Även om sjukdomen i sig är relativt ovanlig är det viktigt att förbättra vården för dem som drabbas. Resultaten är ett steg i riktningen mot en mer personcentrerad vård för unga som drabbas av stroke, säger Erik Lindgren Bogdanoff.

Studie: Development and Validation of a Clinical Score to Predict Epilepsy After Cerebral Venous Thrombosis, https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2024.3481

Kalkylatorverktyget: www.cerebralvenousthrombosis.com

Källa: Sahlgrenska akademin.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser