den 6 december 2023

Förmåga att känna SMÄRTA räddar fötter!


SMÄRTA är kroppens sätt att skydda sig själv. Eller kanske sätt att kommunicera att det är dags att sätta in försvaret. När vi förlorar förmågan att känna smärta minskar vår möjlighet att skydda oss själva.

I maj 2023 släppte the International Working Group on the Diabetic Foot sina nya riktlinjer och nu rekommenderas daglig temperaturmätning för alla med diabetes och neuropati. Detta verktyg hjälper till att hitta tidiga tecken på inflammation, dvs vad som händer inne i fötterna, innan det syns på utsidan. Syftet är att det ska finnas tid att förebygga fotsår och hitta andra komplikationer innan dessa blivit permanenta.

Ungefär 50% av de människor som lever med diabetes får neuropati, dvs påverkan på nerverna som gör att nerverna inte längre sänder rätt signaler till hjärnan. I många fall innebär detta att förmågan att känna smärta påverkas. Det är ett STORT problem för fötterna.

När du inte känner smärta ökar risken att du utsätter dina fötter för mer än vad de klarar av. Tänk dig att du har en sten i skon. Det gör ont och du börjar automatiskt anpassa din gång så att du undviker att gå på stenen. Efter ett tag när det inte går att få bort obehagskänslan, stannar du och häller ut stenen. MEN om du inte känner stenen så kommer du fortsätta gå, vilket innebär att du fortsätter utsätta din fot för skadan sten gör. Om du har tur så hinner du ta av dig skorna innan såret är ett faktum.

Förlusten av smärta kan leda till att små skador eller sår på fötterna ignoreras, vilket i sin tur kan utvecklas till allvarliga infektioner eller sår som inte läker. För en person med diabetes kan det till och med gå så långt som till amputation av en del av foten eller benet om en obehandlad infektion sprider sig.

Därför är det av yttersta vikt att människor med diabetes regelbundet övervakar sina fötter och är medvetna om tecken på problem, även om de inte känner smärta som andra skulle göra. Egenvården är A&O och den kan innefatta regelbunden inspektion av fötterna för att hitta sår, blåsor, rodnader eller andra ovanliga förändringar samt att hålla fötterna rena och torra.

Att känna smärta är en gåva, även om det kan verka paradoxalt när det handlar om att undvika lidande. För personer med diabetes kan smärtans närvaro vara avgörande för att undvika allvarliga komplikationer, särskilt när det gäller fötterna. Att vara medveten om risken för neuropati och att aktivt övervaka och vårda fötterna är avgörande för att säkerställa god hälsa och förebygga allvarliga konsekvenser för personer som lever med diabetes.

Målet är att du aldrig ska få det första fotsåret, utan att du ska kunna hålla huden intakt. För dig som haft sår är det viktigt att såren inte kommer tillbaka. Därför är det viktigt att du får så tidiga tecken som möjligt att något är på gång så du kan hjälpa dina fötter och fortsätta ha ett aktivt liv.

Kajsa Olsson Persson

Grundare av VistaFeet. Foto: Lisbet Spörndly.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser