den 10 oktober 2017
Diabetes med fokus på ketogen kost
![](/media/1284/diabetesmat.png?anchor=center&mode=crop&width=900&height=400&rnd=131521210600000000)
Debattens svallvåger har varit höga under året! Vilken kost är den optimala för diabetiker? Skall de kunna äta som vanligt, räkna på en normalkost på 50-60 energiprocent kolhydrater och dosera insulin därefter eller finns det några fördelar med att minimera kolhydratintaget? SBU-rapporten «Mat vid diabetes» förordar kost med mycket grönsaker, baljväxter och fisk samt kost med reducerat fettinnehåll och ökat fiberinnehåll. Det finns ingen rekommendation om lågkolhydratkost under 50 g kombinerad med högfettkost över 70 energiprocent, s k ketogen kost. Man anser dock att det är särskilt viktigt med klinisk uppföljning av de diabetiker som väljer en LCHF-liknande kost. De flesta dietister och diabetessköterskor informerar endast om normalkost. 1
Huvudparten av diabetiker har typ 2 diabetes, vilken i första skedet av sjukdomen medför såväl förhöjda blodsockernivåer som förhöjda insulinnivåer. Motståndet i kroppscellernas glukosportar har ökat till följd av de förhöjda blodsockernivåerna. För att reglera blodsockret måste insulinhalterna stiga för att signalen skall nå ut. Man talar om insulinresistens i leverceller, muskelceller och fettceller. I det initiala skedet kan bukspottkörtelns beta-celler öka insulinproduktionen, men när det inte längre går, ger man i första hand metformintabletter för att öka insulinkänsligheten och öka nedregleringen av glukagon till levern och sedan kan man lägga till insulinstimulerande tabletter. I nästa skede blir typ 2 diabetikerna insulinberoende, dvs tabletterna förmår inte längre reglera blodsockret. I de senaste riktlinjerna rekommenderas insulin som förstahandsval efter metformin för att få en bättre effekt på blodsockret, alltså redan innan den egna insulinproduktionen är slut. 2
Denna utveckling av typ 2 diabetes kallas för naturalförloppet, vilket så småningom ger kärl-komplikationer i ögon, njurar och fötter. Hjärtinfarkt och stroke kommer oftast i ett tidigt skede av sjukdomen. För att minska risken för dessa komplikationer, behandlar man förutom det förhöjda blodsockret, även blodtryck, blodfettrubbningar, populärt kallat högt kolesterol, och i förekommande fall övervikt och fetma. Typ 2 diabetes drabbar vuxna och äldre människor, till största delen beroende på livstilsfaktorer. Det finns drygt 400 000 typ 2 diabetiker i Sverige, vilket motsvarar fem procent av alla kvinnor och sju procent av alla män.