den 9 oktober 2017

Baksidan med populära kokosfettet


På senare år har framför allt kokosfett men också palmolja fått allt större användning som livsmedel. Båda har gemensamt att de nästan helt består av mättade fetter. Det innebär också att de är fasta. Så gott som alla andra vege­tabiliska fetter är flytande då de i huvudsak består av omättade fetter. Just att kokosfett och palmolja är fasta gör att de är till glädje för vegetarianer kan ersätta mjölkfetter, som också är fasta.

Propagandan för att äta ”fettsnål kost” har havererat och varningen för mättade fetter saknar idag grund. Tvärtom är mättade fetter stabila och nyttiga – i synnerhet de med kortare fettmolekyler av den typ som finns i kokosfett och palmkärnolja (laurinsyra). Dessa korta molekyler förbränns snabbare och bidrar i mindre grad till övervikt.

Positiv syn på mättade fetter
Nyligen visade en undersökning från Lund och Malmö att feta mjölkprodukter (mättade fetter) kopplas till skydd mot diabetes. Andra studier har visat att risken för astma och allergier minskar vid intag av mättade fetter. Många som äter kokosfett intygar att de mår bättre med detta i sin kost.
Det finns två typer av fett från oljepalmen, dels palmolja från fruktköttet och dels palmkärnolja från fröna. De innehåller olika typer av mättade fetter. Palmkärnoljan liknar kokosfett och har också kortare nyttigare fettmolekyler, men andelen omättat fett är dock större.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser