den 9 mars 2017
Äta för att leva eller leva för att äta?
Allt levande på planeten Jorden består till största delen av vatten. Tar man bort vattnet så torkar livet bort.
Vattnet hålls på plats inom membran. Hos växter består membran av cellulosa. Hos djur består membran av fett. Detta eftersom djur rör på sig, vilket växter inte gör i samma utsträckning.
Alla essentiella ämnen som kroppen nyttjar befinner sig lösta i vattnet – inom en strikt koncentration. Om ett ämne går utom den givna koncentrationen (hypo/hyper) uppstår problem i homeostasen vilket omedelbart återförs till den givna koncentrationen. Annars uppstår ett potentiellt livshotande tillstånd. Detta gäller alla ämnen lösta i kroppsvattnet; salter, aminosyror, mineraler och även glukos. Blodsockerhalten är lika hårt reglerad som alla andra koncentrationer i kroppen. Detta är den spindelvävstunna hinna inom vilken liv är möjligt.
Min farfars far, Per Eld (längd 175 cm, vikt ca 75 kg), var hårt arbetande bergsprängare och stenhuggare i Skåne. Jag har ur hans dagböcker räknat ut att han fick i sig ca 900 – 1200 kcal/dag. Han levde vid god hälsa till 97,5 års ålder. Och förde dagbok. Bl.a. över sin kosthållning.
Han åt tre mål mat om dagen. Frukost; potatis, lök, fläsk eller sill, kaffe. Lunch; kaffe, rågbröd med smör och fläsk eller sill. Kvällsvard; gröt, dryck genomgående kaffe eller vatten. Frukt och grönt efter tillgång, dvs. sällan, samt vid högtider, dvs. vid jul. Jag tror inte att han på något vis utgjorde något unikum för sin tid.
120 kilo vete eller 240 limpor bröd
Svenska näringsrekommendationer idag, för en normalt fysiskt aktiv 75 kilos man, varierar mellan SNR97:s 2 225 kcal/dag, till självutnämnda ”näringsexperters” mer än 4-5.000 kcal/dag. Enligt den senare källan är det dessutom ”viktigt att äta ofta”, upp mot 5 – 6 ggr/dag. Är man en idogt tränande grovarbetare bör man pressa i sig upp mot 8 000 kcal/dag. Allt interfolierat med så mycket frukt som man rimligen kan få i sig. Oavsett årstid.