den 22 februari 2024
96-årige Sven blev botad med medicinsk laser – ”Så glad att det funkade”
96-årige Sven Lundqvist hade ett svårt sår på fotleden som skulle inneburit ständig kontakt med sjukvården för omläggning. Men i januari 2023 började primärvården i Skellefteå att behandla svårläkta sår med medicinsk laser, och nu är Sven helt botad. Förstå så ont jag hade. Jag är så glad så glad att det funkade, säger Sven Lundqvist.
Behandling med medicinsk laser har funnits sedan 1960-talet och går ut på att bota svårläkta sår med laserstrålar. Skellefteå kommun började använda tekniken i april 2019 inom sin vård- och omsorgsverksamhet. Det väckte en nyfikenhet hos hälsocentraler i Skellefteå.
– Vi fick frågan om att behandla patienter på hälsocentralerna. Idag har jag utbildat cirka 35 personer inom primärvården så att behandlingen kan utföras på hälsocentralerna, säger Marianne Degerman som är ansvarig forskare för laserstudierna vid Skellefteå kommun.
Behandlingen är smärtfri och utan biverkningar
Behandlingen är enkel att utföra, men mekanismen bakom är komplicerad. Först används en infraröd laser av 904 nanometer som aktiverar lymfsystemet i kroppen. Det hjälper till att optimera vävnaden under såret. Därefter används röd synlig laser på 635 nanometer för själva sårläkningen. För att skydda såret från bakterier och ta emot sårvätska används neutrala förband.
Utrustningen är enkel att ta med vid hembesök, vilket går att se i videon, även om Sven Lundqvist har gjort sin behandling på Ursvikens hälsocentral. Behandlingen ger inga biverkningar, är smärtfri och ger smärtlindring.
Vad blir det för resultat då? Medicinsk laser läker sår snabbare i jämförelse med de läkeprocesser som registrerat i Rikssår, vilket är ett kvalitetsregister över svårläkta sår. Det finns en uppfattning om att desto längre ett sår är öppet så minskar chansen att det någonsin läker. Resultaten för medicinsk laser gäller oavsett hur gamla såren är.
Sven visas upp i Rom
Videon med Sven visades i Stockholm på den största konferensen inom hälso- och sjukvård i Sverige. Där arrangeras fyra konferenser parallellt bestående av Lösningar för offentlig sektor, Upphandlingsdagarna, eHälsa och MTVe. Den kommer också visas i Jönköping på konferensen Sårsjuksköterskor i Sverige och ta sig hela vägen ner till Italiens huvudstad Rom på fjärde världskongressen för omvårdnad och hälso-och sjukvård.
– Vi vill visa den så att besökarna får höra patientens upplevelse av att behandlas med metoden. Vi inom sjukvården blir ofta så fokuserade på detaljer som själva såret eller förbandet, så det är risk att vi glömmer bort personen som lever med sitt sår. Det är den som är huvudpersonen, säger Marianne Degerman.
Vad säger huvudpersonen själv om att han och hans behandling på hälsocentralen i Ursviken blir en internationell angelägenhet.
– Då man är 96 år så har det ingen större betydelse om man är kändis eller inte, säger Sven Lundqvist och skrattar.
Källa: Region Västerbotten.