den 14 juli 2025

Unga kvinnor i Afrika kan få nytt hiv-läkemedel

Genom ett avtal mellan Globala fonden och företaget Gilead Sciences kan låg- och mellaninkomstländer för första gången få tillgång till Lenacapavir, ett långverkande läkemedel för hiv-prevention. Läkemedlet kan få särskilt stor betydelse för unga flickor och kvinnor i södra Afrika.

– Det är inte bara ett vetenskapligt genombrott utan en vändpunkt i kampen mot hiv/aids. För första gången har vi ett verktyg som kan förändra hiv-epidemins utveckling i grunden, men bara om vi kommer att behöva det mest, säger Globala fondens chef Peter Sands.

Lenacapavir, som godkändes av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i juni 2025, är ett av de viktigaste framstegen inom hiv-förebyggande arbete på flera decennier. Till skillnad från tidigare behandlingar som vanligtvis kräver dagliga tabletter räcker och injektion var sjätte månad. Det kan få stor betydelse i särskilt södra Afrika där tonårsflickor och unga kvinnor fortfarande är hårt dabbade av hiv.

– Detta är en vändpunkt för Sydafrika. Alltför länge har kvinnor och flickor i vårt land burit den tyngsta bördan av denna epidemi. Lenacapavir erbjuder unga kvinnor och alla som är i riskzonen ett diskret, långverkande alternativ för att förbli hiv-fria, säger Dr Aaron Motsoaledi, hälsominister i Sydafrika.

Länder – särskilt de med hög hiv-incidens, främst i Afrika söder om Sahara – har uttryckt stort intresse för Lenacapavir för tidigt förebyggande i stor skala. Globala fondens ambition är att den första leveransen ska nå minst ett afrikanskt land under 2025, för att markera början på en omvälvande förändring av hiv-prevention i samhällen med flest nya infektioner.

En viktig milstolpe för global hälsojämlikhet

Enligt avtalet får länder som stöds av Globala fonden tillgång till det nya läkemedlet. Tidig tillgång prioriteras utifrån hiv-epidemiologin, nationella förebyggande strategier och tillgängliga resurser. Detta är också första gången i historien som ett hiv-förebyggande läkemedelsintroduktion i låg- och medelinkomstländer samtidigt som i höginkomstländer, en viktig milstolpe för global hälsojämlikhet.

– Vi inför en extraordinär möjlighet, att skapa den generationen som är helt fri från aids – barn som föds utan hiv, som har möjlighet att skydda sig själva och som stöd för hälso- och sjukvårdssystem som är starka för att upprätthålla denna utveckling. Detta är ett avgörande ögonblick – inte bara kampen mot aids, utan också för den grundläggande principen att livräddande innovationer måste nå dem som behöver dem mest – oavsett vem de är och var de bor, säger Globala fondens chef Peter Sands.

Om Globala fonden och kampen mot aids, tuberkulos och malaria
Globala fonden är ett globalt samarbete som bekämpar hiv, tuberkulos och malaria och verkar för en friskare, säkrare och mer rättvis framtid för alla. I kampen mot de dödligaste infektionssjukdomarna samlar vi in och investerar mer än fem miljarder USD per år. Vi bekämpar orättvisor bakom sjukdomarna och stärker hälsosystem och beredskap för pandemier i mer än 100 länder. Vi identifierar de viktigaste lösningarna och implementerar dem globalt genom samarbeten med världsledare, lokalsamhällen, civilsamhället, vårdpersonal och privat sektor. Sedan 2002 har Globala fondens stöd räddat 65 miljoner liv.

Källa: Globala fonden.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser