den 19 december 2024
Ultraprocessad mat associerad med ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom
Konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat kraftigt i Sverige. Nu visar ny forskning vid Lunds universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden att ultraprocessad mat är associerad med en ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom, i synnerhet hos kvinnor och främst driven av sockersötade drycker och processat kött.
Emily Sonestedt
Docent och forskare. Foto: Petra Olsson.
Kristina Sparreljung
Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden Foto: Leonard Gren.
– Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien.
Ultraprocessad mat består av livsmedel som genomgått omfattande industriella processer och oftast innehåller tillsatser som socker, salt och artificiella ämnen. Exempel inkluderar sockersötade drycker, färdiga måltider och processat kött som t.ex. korv. Dessa produkter är ofta billiga, lättillgängliga och marknadsförs hårt, vilket har gjort dem till en stor del av kosten i många länder.
Den aktuella studien, som omfattar 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien, har följt deltagarna under 23 år. Nyckelresultat från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Risken är särskilt tydlig bland kvinnor och drevs främst av livsmedel som sockersötade drycker och processat kött. Ingen koppling kunde påvisas mellan ultraprocessad mat och död i cancer.
– Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Mängderna ultraprocessade livsmedel har ökat kraftigt och snabbt i det globala livsmedelssystemet. Eftersom majoriteten av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade oavsett om de är näringsrika eller inte.
Vad är ultraprocessad mat?
Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån hur de bearbetats. Det system som är det vanligaste i dag när det gäller forskning om mat och hälsa är Nova.
Enligt Nova är ultraprocessad mat livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är negativt. Eftersom majoriteten av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade enligt Nova-definitionen. Det gäller oavsett om de är näringsrika eller inte. Läs mer hos Livsmedelsverket här
Fakta om studien (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Studiens namn: Ultra-processed food consumption, plasma metabolite profile, and risk of all-cause and cause-specific mortality in a population-based cohort
Tidskrift: Clinical Nutrition, Publiceringsdatum 20 oktober 2024
Källa: Hjärt-Lungfonden.