den 13 mars 2025
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller".

Sineva Ribeiro
Ordförande Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett.

Anette Grahn
Vice ordförande i Vårdförbundets chefsförening. Foto: Ulf Huett.
– Alltför många chefer arbetar övertid utan möjlighet till kompensationsledighet eller rätt till övertidsersättning. Orsaken är ofta att det saknas bemanning. En annan orsak till övertid är att chefer förväntas hantera sidouppdrag utöver chefskapet samtidigt som rätt stödfunktioner saknas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
– Vårdens chefer står inför utmaningar som kräver långsiktighet och mod. För att de framgångsrikt ska kunna leda framtidens hälso- och sjukvård i rätt riktning krävs tillit och rätt förutsättningar. Vårdförbundet vill se åtgärder som stärker ett hållbart ledarskap och medarbetarskap, menar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Det är svårt att rekrytera och behålla personal till hälso- och sjukvården och det är allvarlig brist på bemanning. Oförutsägbarhet gör det svårt att få ihop livspusslet för både chefer och medarbetare.
Det här är några av resultaten från undersökningen:
- Nästan två av tre chefer, motsvarande 64 procent, anser att de inte har tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten.
- Fler än var tionde chef, 11 procent, har inte tillräcklig bemanning, men ledningen ger heller inte möjlighet att utöka bemanningen
- Var femte chef, 20 procent, lägger mellan 9–16 timmar i veckan på att lösa bemanning och schemaläggning.
- Majoriteten av cheferna (71%) får ingen ersättning för övertid. Av de som inte har ersättning vid övertid arbetar nära nio av tio (86%) fler timmar än vad deras veckoarbetstid anger.
– Genom en god arbetsmiljö, tillit och personcentrerat ledarskap kan vi tillsammans säkerställa att vården får den bemanning och de resurser som behövs. Vi vill kunna erbjuda och leda en personcentrerad och evidensbaserad vård utan etisk stress. Vi uppmanar beslutsfattare att ta dessa signaler på allvar och investera i vårdens framtid, säger Anette Grahn, vice ordförande i Vårdförbundets chefsförening.
Det behövs bättre arbetsvillkor för att behålla och rekrytera medarbetare inom vården. Vårdförbundet vill se att vårdanställda får tillräcklig återhämtning, förutsägbara scheman, ostörd fritid och rimlig ersättning för det kvalificerade arbete som utförs.
Om undersökningen
Vårdförbundet har låtit Novus intervjua 8 104 medlemmar anställda inom kommun och region, varav 282 är chefer. Undersökningen genomfördes via webbenkät mellan 10–30 oktober 2024 till ett slumpmässigt urval från Vårdförbundets medlemsregister. Syftet med undersökningen är att ta reda på Vårdförbundets medlemmars arbetssituation kopplat till arbetstider 2024.
Källa: Vårdförbundet.