den 22 november 2024

Svårt att navigera i vården med samtidig smärta i käke och nacke

Foto: Canstock, arkiv.

Patienter som drabbas av samtidig käk- och nacksmärta har ofta svårt att navigera i sjukvårdssystemet. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Käken och nacken samverkar, men samverkan mellan tandvård och sjukvård brister.

Alicia Böthun

Doktorand och tandläkare. Foto: Hans Karlsson.

– Förhoppningsvis kan resultaten bidra till en ökad medvetenhet inom tandvård och sjukvård om att det är vanligt med samtidig smärta i käke och nacke, så att vi på sikt kan bli bättre på att hjälpa de som drabbas, säger Alicia Böthun, doktorand vid Umeå universitet.

Ungefär var tionde vuxen besväras av smärta i ansikte och käkar. Många har även ont i andra delar av kroppen, bland annat i nacken. Nacksmärta är en vanlig komplikation efter ett whiplashtrauma, en pisksnärtskada. En ökad förekomst av käksmärta har även setts bland individer som drabbats av whiplashtrauma. Orsaken till att samtidig käk- och nacksmärta är vanligt eller hur det uppkommer är däremot inte klarlagd.

I sin avhandling vid Institutionen för odontologi vid Umeå universitet har Alicia Böthun följt en grupp om 292 individer, varav 172 nyligen hade drabbats av whiplash, och 120 var kontrollgrupp. Inom en månad efter traumat genomgick personerna undersökning hos tandläkare och fyllde i ett frågeformulär. Efter två år upprepades undersökningen och frågorna. Alicia Böthun har även genomfört intervjuer med personer med samtidig käk- och nacksmärta, där patienterna fick beskriva hur smärtorna har uppkommit samt hur de upplever kontakterna med vården.

Det visade sig att vårdens uppdelning och organisation är ett problem. Käksmärtor behandlas oftast inom tandvården, medan nacksmärtor behandlas inom andra delar av sjukvården. I intervjuerna beskrev patienterna att de saknade ett fungerande samarbete mellan tandvård och sjukvård.

– Här finns förbättringspotential. Tidig identifiering och diagnostik är viktigt vid behandling av smärta, och det är känt från tidigare forskning att många går med obehandlad käksmärta. Samarbete mellan olika professioner är nödvändigt för dessa patienter men så ser tyvärr inte verkligheten ut idag, säger Alicia Böthun.

Forskning av Alicia Böthun och den forskargrupp hon ingår i visar att även symtom som magsmärtor, ländryggssmärtor och domningskänslor ökade risken för att drabbas av käksmärta efter två år, oberoende av om personen hade drabbats av ett whiplashtrauma eller ej.

Patienterna beskrev också att deras smärta i käke och nacke hängde samman med deras psykiska hälsa och att smärtorna ofta uppkom i anslutning till stressiga livshändelser, något som understryker vikten av att se till hela patienten. Kvinnor rapporterade oftare smärta både i frågeformulär och vid undersökning.

Alicia Böthun är tandläkare med examen från Umeå universitet. Hon planerar att fortsätta forska om genusfrågor i förhållande till smärtrapportering.

Om disputationen
Fredag 29 november kl. 9.00 försvarar Alicia Böthun, Institutionen för odontologi, sin avhandling Samtidig käk- och nacksmärta: funktion, utveckling och upplevelser. Opponent Corine M. Visscher, Universiteit van Amsterdam och Vrije Universiteit, Nederländerna.

Huvudhandledare Fredrik Hellström. Disputationen sker på engelska. Plats: Sal B, 9 tr, Norrlands universitetssjukhus.

Avhandlingen:
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-230935

Källa: Umeå universitet.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser