den 26 mars 2025
Statistik visar: TBE sprids till nya områden och säsongen i Sverige blir allt längre

Under 2024 rapporterades 384 fall av TBE, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en minskning med drygt 200 fall jämfört med rekordåret 2023. Den långsiktiga trenden är fortsatt att antalet TBE-fall ökar eftersom viruset sprider sig geografiskt till nya områden och fästingsäsongen pågår allt längre.
Uppdaterad sjukdomsstatistik från Folkhälsomyndigheten visar att antalet rapporterade fall av TBE fortsätter ligga på en ny högre nivå. Sedan 2014 har antalet TBE-fall mer än fördubblats. 2014 rapporterades 178 fall av TBE i Sverige, 2023 596 fall, och under 2024 rapporterades 387 fall. Trenden är fortsatt ökande tillsammans med en allt längre fästningssäsong och större geografisk utbredning över landet.
Rapportering 2024 av inhemska hösten av TBE skedde nästan under hela året, under nio av årets tolv månader. Fästingarna vaknar och blir aktiva vid temperatur över fem grader, och 2024 var enligt SMHI ett varmt år.
Risken att smittas av TBE är fortsatt störst i Götaland och södra Svealand sätter till antalet rapporterade fall. I fem län klassar regionalt smittskydd hela länet som riskområde för TBE: Stockholm, Södermanland, Värmland, Västra Götaland och Östergötland. I dessa län ökade incidensen 2024 från tre till elva fall per 100 000 invånare.
Allt fler kommuner klassas som riskområden
Kommuner med förhöjd förekomst av TBE sträcker sig numera från Ystad i söder till Söderhamn i norr. Redan vid en statistisk säkerställd incidens på 1 fall eller mera per 100 000 invånare under någon femårsperiod sedan 2005 bedömer Folkhälsomyndigheten att kommuner har en förhöjd förekomst av TBE.
Ökad vaccinationsgrad men många missar påfyllnadsdos Intresset för att vaccinera sig mot TBE är stort i Sverige. 2024 såldes 1,4 miljoner doser och 2023 1,9 miljoner doser. De senaste sex åren har andelen svenskar som tagit minst en dos vaccin ökat från 40 procent 2019 till 54 procent 2024.
I den senaste undersökningen 2024, svarade 78 procent av de vaccinerade med minst en dos TBE-vaccin, att de trodde de var vaccinerade enligt rekommendationerna. I själva verket var det bara drygt hälften, 54 procent som var vaccinerade enligt rekommenderat schema.
– För ett fullgott skydd mot TBE är det viktigt att se till att fullfölja grundvaccinationen om tre doser, och de efterföljande påfyllnadsdoserna, vilket vi vet kan vara svårt att hålla reda på. Vi märker också ett ökat intresse för att i tid se över sitt skydd innan fästingarna vaknar, både från vaccinatörer och sen att många regioner går ut allt tidigare med påminnelse och vikten av TBE-vaccinering.
Ett nationellt vaccinationsregister skulle underlätta både sjukvården och de som vaccinerar sig. Det skulle bli lättare att hålla reda på vaccinationerna för att behålla ett fullgott skydd och även skapa bättre förutsättningar för uppföljningar, säger Katherina Zakikhany-Gilg, senior medicinsk rådgivare på Pfizer i Sverige.
I januari publicerades en unik studie som har följt TBE-vaccination i Sverige under åren 2018–2022. Andreas Palmborg medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer i Sverige är en av medförfattarna till studierna.
Studien visar vaccination under denna period har skyddats 1 000 fall av TBE i Sverige. Studien visade även att trots vaccinets effektivitet förblir en stor del av befolkningen ovaccinerad eller frångår vaccinationsschemat, vilket bidrar till den höga förekomsten av TBE i Sverige.
Studien är publicerad i Scientific Reports (Nature).
Om TBE: Tick-Borne-Encephalit TBE (Tick Borne Encephalit) är en fästingburen virussjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen. Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarliga TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och i ovanliga fall även bestående förlamningar.
Vaccinationsschema Grundvaccinationen mot TBE består av tre doserare. Därefter behöver man en regelbunden booster-doser för att behålla ditt skydd. Alternativt vaccinationsschema kan vara aktuellt för den som är över 50 år eller har nedsatt immunförsvar. På www.fasting.nu/hitta vaccinatör finns information om var man kan vaccinera sig – både bussar och fasta vaccinationsmottagningar.
Vaccinationsschema: www.fasting.nu/hitta vaccinatör
Källa: Pfizer.

Katherina Zakikhany-Gilg
Pfizer. Foto: Linda Haglund.