den 27 september 2023
Sömn & fysikalisk vaskulär terapi – effektivt återhämtningsverktyg för elitidrottare
Extraordinärt uttag av kroppens fysiska och mentala resurser ställer krav på funktionell återhämtning för att kunna upprätthålla en optimal prestationsförmåga.
Inom idrottsvetenskaplig forskning uppmärksammas allt oftare betydelsen av strategier som bidrar till att snabbt återställa verkan av stressfysiologisk belastning efter tuffa träningar och tävlingar.
Vikten av att skapa en balans mellan belastning/krav och vila/sömn är numera vedertaget inom idrotten, som en väsentlig del för att bibehålla/stärka idrottarens kondition och prestationsförmåga samt förebygga/förhindra skadeverkan och slitage.
Sömn - grundläggande för fysiologisk återhämtning
Tillräcklig mängd sömn och sömn av god kvalitet lyfts fram som basal förutsättning för en effektiv återhämtning. Under sömnens vilofas sker i större utsträckning distribution av blodflödet till kroppens utrensande organ, lever, njurar etc., vilket främjar kroppens regenerering och rensning av metaboliska restprodukter. ”… sleep is a state of altered metabolism, and that disturbances and curtailments of sleep have far-reaching effects on endocrinology, immunology and metabolism …” (1).
Enligt en artikel publicerad i British Journal of Sports Medicine (2) är elitidrottare särskilt mottagliga för sömnbrist, som för det mesta kännetecknas av kort sömn (<7 timmar/natt) och dålig sömnkvalitet (t.ex. fragmentering av sömnen).
En orsak till sömnstörningar bland idrottare kan med stor säkerhet relateras till rent idrottsliga utmaningar som t.ex. träningsvolym, tävlingstryck, resor och obekanta sömnmiljöer, sedan finns det förstås individbaserade faktorer såsom familj, socialt liv, sponsoruppdrag, ålder, kön etc. som även det påverkar (3).
Observationer av detta slag och insikten om att sömnens varaktighet och sömnkvalitet har betydande relevans för återhämtning, gör detta ämne mycket intressant att beforska och hitta strategier som gynnar idrottares hälsa och prestationsförmåga.
Sömnlängd och sömnkvalitet bland elitspelare inom norsk damfotboll
I en studie publicerad 08 aug. 2023, undersöker Frode Moen et al.(4) fysisk och mental stress hos norska kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå och vilken effekt bio-elektromagnetisk-energireglering (BEMER-terapi) har på sömnens varaktighet och sömnens kvalitet. Syftet med studien var att undersöka om fysisk belastning, inom damfotbollens norska elit, toppar på matchdagar och om BEMER-terapi påverkar spelarnas sömnlängd och sömnkvalitet på kvällen före match samt efterföljande nätter efter matchdagen.
Forskningsdesign
Studien omfattade 21 kvinnliga spelare från samma klubblag i högsta serien, med en medelålder på 24 år. Insamling av data pågick från 1 februari 2022 till 31 oktober 2022 vilket inbegriper både försäsong och den fullständiga officiella spelsäsongen för laget. Sömnen mättes med hjälp av Somnofy sömnmonitor, som använder en ultrabredbandsradar för impulsradio (IR-UWB) och Dopplerteknik. För att kunna fastställa kvantiteten av rörelsemönster och fysiska prestationer utrustades fotbollsspelarna med det FIFA-godkända STATSports Apex-systemet. Varje spelare bar under varje träning och match en GPS-spårare på övre delen av ryggen i en åtsittande väst.
Studiens upplägg
Studien inleddes med mätning av sömn och fysisk aktivitet 1) under en kontrollperiod av tre månader (1 februari - 30 april 2022) dvs. 89 dagar utan någon insatt terapi. Alla spelare tilldelades efter denna kontrollperiod ett BEMER Professional Set och 2) BEMER-terapi introducerades under en månad (1 - 31 maj) i 31 dagar med att använda terapins basprogram 8 minuter, morgon och kväll. 3) När spelarna efter detta blivit vana att använda BEMER-terapi startade den huvudsakliga försöksperioden (1 juni – 30 september) i 122 dagar användes terapin regelbundet varje dag och efter högintensiv träning och matcher ombads spelarna även att inkludera ett tilläggsprogram om 16 – 20 min. Efter 8 veckors BEMER erfarenhet involverades till sist även BEMER´s sömnprogram med en regelbunden användning 3 gånger per vecka. 4) Därefter kan tilläggas ytterligare en försöksperiod (1 – 31 oktober) i 31 dagar, dock i en extraordinär och hårt överbelastad period pga. kvalificering till Champion League, slutspel i norska cupen och matcher i serien. Under 9 månader totalt 273 dagar i följd samlades data in kring spelarnas sömn och fysiska prestanda.
Utvärderingskriterier
Data analyserade utifrån tre följande faktorer (A, B, C):
A Försökspersonerna delades in två grupper:
× Grupp 1, 6 st. som använt BEMER-terapi mer än 150 timmar men mindre än 440 timmar
× Grupp 2, 15 st. som använt BEMER-terapi mer än 440 timmar
B Endast data från 1) kontrollperioden och 3) första försöksperioden ingår i summering av analysen. Detta då period 2) inbegrep introduktion av BEMER-terapi och period 4) uteslöts pga förlust av data och pga. en spelintensiv period med på varandra följande matcher eller färre dagar emellan än under kontrollperioden och under den första försöksperioden.
C Insamlad data klassificerades utifrån spelarnas deltagande i fotbollsmatcher enligt följande:
Night before fotball game (NBG), Game night (GN), Game night + 1 night (GN+1) och Game night + 2 nights (GN+2). Och kvällar efter vanliga träningspass och inte i närheten av en fotbollsmatch: Training nights (TN).
Spelarnas fysiska belastning på matchdagen
Studien verifierar och har kunnat säkerställa att den fysiska och mentala belastningen för spelarna kulminerar under matchdagar. Genom GPS-spårningen under dagar relaterade till fotbollsmatch (NBG & GN) har det tydligt visat på tillstånd av belastning under både kontrollperioden och försöksperioden avseende total löpsträcka, löpsträcka/minut och sprintdistans.
Spelarnas sömnlängd och sömnkvalitet
Studien befäster även en signifikant ökning av sömnens varaktighet och en förbättrad sömnkvalitet i samband med matchdagar och 1 – 2 dagar efter matcher. BEMER-terapin visade för båda grupperna en effekt på ökad tid i sängen och den totala sömntiden samt en kvalitativ förbättring av djupsömn (DSL), lätt sömn (LSL) och rapid eye movement (REM) sömn.
För den grupp av spelare som använt BEMER-terapin mer är 440 timmar noterades också i samband med matchdagar och 1 – 2 dagar efter matcher en minskad fördröjning av sömnstart, förbättring av sömneffektivitet samt att väckningstiden efter sömnstart var signifikant lägre.
Sammantaget var resultatet i jämförelse mellan de två grupperna, genomgående signifikant bättre för de spelare som använt BEMER mer än 440 timmar.
Reflektion
Trots ett relativt lågt antal deltagare och att underlaget statistiskt på så sätt kan utgöra en begränsning så är denna forskning ändå intressant, då ingen tidigare studie genomförts med ansats att studera effekten av BEMER-terapi på sömn bland idrottare på elitnivå. Detta med tanke på att just sömn ses som en viktig del för en effektiv återhämtning efter de fysiska och mentala extraordinära belastningar som idrottare utsätt för på elitnivå.
Studiens uppmätta belastningar påvisar toppar under matchkvällar och 1 – 2 dagar efter matcher och detta i kombination med att sömntid och tiden i sömnfaserna lätt-, djup- och REM sömn samtidigt sjunker. Efter införandet av BEMER-terapi visar mätning att spelarna istället får betydligt mer total sömntid och fördelad tid i lätt-, djup- och REM sömn. Studieresultatet pekar på ett förbättrat tillstånd för återhämtning och BEMER-terapi som en möjlig metod att optimera spelarnas återhämtning.
Kan tilläggas att det finns en användarstudie som genomfördes under 2011 - 2013 som stärker resultatet i denna norska studie, där 604 patienter utifrån Jenkins Sleep Scale före insatt BEMER-terapi uppvisat ett medelvärde på 3,3, vilket indikerar sömnproblem. Efter 6 veckors behandling med BEMER låg nu medelvärdet 2,7 och en förbättring av sömn noterades hos 370 patienter.(5)
BEMER-terapi - Återhämtning med förbättrad mikrocirkulation
BEMER är en certifierad medicinteknisk produkt registrerad som stimulansanordning för fysikalisk vaskulär terapi. Teknologins aktiva medicinska substans utgörs av en specifik signal och dess rytm, anpassat utifrån forskningsrön avseende mikrocirkulationens processer. Signalen överförs till ett behandlingsunderlag via ett lågpulserande elektromagnetiskt fält (PEMF) som alstras av en styrenhet.
Terapin har en bevisad målinriktad stimulering av arteriolers reglerande mekanism, s.k. vasomotion, vilket har stor betydelse för ett optimalt cellunderhåll. Via blodflödet hos arterioler sker behovsanpassad leverans av näringsämnens och syre till kapillära kärl, där via kapillärernas tunna och semipermeabla kärlväggar försiggår utbytet av gas och ämnen till omgivande organ-/vävnadsceller. Restprodukter från cellernas ämnesomsättning avlägsnas därefter genom kapillära kärl och vidare till venoler och vener.
Mikrocirkulationens reglerande mekanismer och dess omfördelning under normal och avbruten sömn har klarlagts vid Institutet för mikrocirkulation i Berlin under ledning av R.C. Klopp. De har kunnat fastställa att det under sömnen sker en omfördelning av blodet i kroppen, som gynnar kroppens immunologiska och regenerativa processer och att underskott av vissa organs blodflöden som inträffat under dagen kan kompenseras.(6)
BEMER´s sömnprogram baseras på dessa forskningsrön och tillämpas som ett terapeutiskt tillägg för att understödja det som händer under sömnens återhämtningsfas (regenerering eller sömnfas).
Terapin under sömnen ger dels stöd till den generella behandlingens effektivitet och minskar risken för infektion, stimulerar kroppens regenerativa processer, främjar en lugn, djup, vilsam sömn. Användning av sömnprogrammet säkerställer en ökad avsyrning av kroppen och en ökad utsöndring av metaboliska avfallsprodukter, vilket förkortar och gynnar elitidrottares återhämtning.
Ett effektivt återhämtningsverktyg som enkelt kan införlivas i en idrottares vardag. Lätt att ta med sig till olika sömnmiljöer och en tidsbesparande åtgärd för individen då BEMER´s behandlingsunderlag placeras i idrottarens säng. Inspirerar till nytt tänkande för att bättre tillgodose högpresterande spelares behov av en funktionell och effektiv återhämtning.
MIKAELA KLUGE
Referenser:
1. Åkerstedt T, Nilsson PM (Karolinska Institutet, Stockholm, Universitetssjukhuset, Malmö). Sömn som upprättelse: en introduktion (Minisymposium). J Praktikant Med 2003; 254:6–12
2.Walsh NP, et al. Br J Sports Med 2021;55:356–368. doi:10.1136/bjsports-2020-102025
3. Walsh NP, et al. Br J Sports Med 2020;0:1–13. doi:10.1136/bjsports-2020-102025
4. Frode Moen et al. The effect of bio-electro-magnetic- energy- regulation therapy on sleep duration and sleep quality among elite players I Norwegian women´s football. Frontier Psychology 14:1230281. Doi: 10.3389/fpdyg.2023.1230281
5. Bohn W., Hess L. & Burger R. (2013) The effects of the physical BEMER vascular therapy, De Gruyter, Journal of Complementary Integrative Medicine, Volume 10 Page 5-12
6. Klopp R.C. (2008) Mikrozirkulation – Im Fokus der Forschung, Triesen Mediquant Verlag AB.