den 3 december 2021

Oroligheter bland gravida om eventuellt samband corona och dödfödslar i Holland

Barnmorskor har översvämmats med samtal från oroliga gravida kvinnor sedan i måndags, nu när det visar sig att coronaviruset kan vara mycket farligt för deras ofödda barn. Beskedet från läkarna har aldrig varit så tydligt: ​​"Var snäll och vaccinera dig!"

"Jag märker att folk gillar att berätta sin historia och ställa frågor", säger Gerda den Ouden på Barnmorskemottagningen Almelo efter en hektisk konsultationstimme. "Kvinnorna vet redan att de kan bli ganska sjuka av corona, men den här nyheten väcker nya frågor."

Tretton dödfödslar

I måndags, efter en utredning av gynekologen Sam Schoenmaker i Rotterdam, meddelades att tretton bebisar föddes döda på Erasmus MC i Rotterdam på grund av att mamman drabbats av corona.

Viruset visade sig förstöra moderkakan och minska tillförseln av syre och näringsämnen.
"Det ofödda barnet behöver syre och näring för att överleva. Om detta upphör kommer barnet att dö i magen. Vi har aldrig upplevt en infektionssjukdom som kan infektera så många moderkakor på kort tid och som leder till döden, säger forskarna.  Deras vädjan till gravida kvinnor är därför: vänligen vaccinera dig. Ändå tycker många kvinnor fortfarande att det är spännande. Enligt Den Ouden beror det främst på de motsägelsefulla beskeden från regeringen. Den gravida Jo-Anne Huijnen ställer sig också bakom detta. Jo-Anne blev gravid efter sin första vaccination med AstraZeneca. ”Vad ska du göra då?” undrade hon över sin andra vaccination.

Vaccinera dig

Barnmorskan sa: ring GGD. Så jag ringde GGD:s sjukvårdslinje, som sa: det är inga problem. Men på vaccinationsplatsen blev jag tagen åt sidan ett tag om det var vettigt. Och i så fall om jag då var tvungen att stickas med AstraZeneca eller Pfizer." Efter mycket övervägande bestämmer hon sig för att ta en andra vaccination av AstraZeneca. "För lite var känt om kombinationen mellan Astra och Pfizer."

I slutändan är Jo-Anne väldigt glad att hon gjorde det. Trots sin vaccination hade hon fortfarande corona. Lyckligtvis verkar hennes bebis inte ha fått något av detta. Schoenmaker varnar gravida kvinnor som har haft corona att hålla ett öga på sin bebis. "Om du inte känner att din bebis rör sig eller om du känner mindre rörelse, kontakta din förlossningsläkare eller gynekolog", avslutar han.

Källa: Hart von Nederland

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser