den 18 mars 2025
Ny MR-teknik ska ge svar om cancer, stroke och Alzheimers

Lunds universitet satsar stort på medicinsk forskning genom en betydande uppgradering av sin prekliniska MR-plattform. Med ett forskningsanslag på 3,9 miljoner kronor från Inga-Britt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse investerar universitetet i en modernisering av sin prekliniska MR-kamera. Den nya utrustningen öppnar upp för mer detaljerade studier av mänskliga sjukdomar på en nivå som inte är möjlig i kliniska miljöer.

Michael Gottschalk
Forskare vid Lunds universitet.

Niklas Marklund
Professor i neurokirurgi. Lunds universitet.
– Vi har nu möjlighet att byta ut elektroniken i vår MR-kamera. Denna tekniska uppgradering är avgörande för att vår forskning ska fortsätta vara i framkant. Vi får nu tillgång till avsevärt förbättrad bildkvalitet, snabbare bildtagning, minskad brus och möjlighet att använda kylda spola optimalt, vilket ger oss en kraftigt ökad signalstyrka. Det innebär att vi kan arbeta mer effektivt och med högre precision, vilket i sin tur bidrar till bättre forskningsresultat, säger Michael Gottschalk, forskare vid Lunds universitet.
Den uppgraderade MR-kameran kommer att spela en nyckelroll i flera viktiga forskningsprojekt, bland annat:
- Studier av traumatiska hjärnskador: Genom att studera hjärnan hos smådjur med hjälp av avancerade avbildningstekniker undersöker man möjligheterna att identifiera de underliggande orsakerna till kvarstående symptom och utveckla nya behandlingsstrategier.
- Cancerforskning: Förbättrad MR-teknik praktiska studier av tumörutveckling och ger bättre verktyg för att utvärdera effekter av olika cancerbehandlingar, inklusive strålbehandling.
- Forskning om neurodegenerativa sjukdomar: Genom att undersöka det glymatiska systemet, som ansvarar för att rensa bort avfallsprodukter från hjärnan, är målet att kunna få en bättre förståelse för sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.
- Strokeforskning: Den uppgraderade MR-kameran kommer att användas för att studera effekten av stamcellsbehandling på hjärnan efter stroke.
Forskningen vid Lunds universitet är translationell, vilket innebär att resultat från prekliniska studier på smådjur kan överföras till kliniska studier på människor.
– Vi har en unik möjlighet att arbeta med både prekliniska modeller och i jämförande, kliniska projekt. Detta ger oss en djupare förståelse för sjukdomsmekanismer och möjliggör utveckling av mer effektiva behandlingar. Att arbeta translationellt ligger i linje med hur vi önskar att forskningen ska utvecklas framåt.
Vi är väldigt tacksamma för det här forskningsanslaget från IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse. Detta är bara början på en snabb utveckling, och denna investering kommer att ha stor betydelse för vår forskning framöver, säger Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet.
IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparater, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till och med 2024 har 623 anslag beviljats uppgående till sammanlagt 1093 MSEK, varav 43 MSEK beviljades 2024. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. www.lundbergsstiftelsen.se
Källa: IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse .