den 3 mars 2025

Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret

Victor Castro-Alves har använt masspektrometri-metoder för att identifiera oligomerer från kostfibrer.Foto: Anh Hoang Nguyen.

Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD. I nästa studie får deltagare äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.

Kostfibrer är bra för både magen och tarmfloran. Fibrerna håller magen stabil och blir mat till de goda bakterierna i tarmfloran. Victor Castro-Alves är intresserad av den tredje effekten – att kostfiber har en direkt inverkan på cellerna i tarmen och på immunförsvaret.
 
Han har undersökt hur fiberr från vete och havre bryts ner i tjocktarmen och bildar så kallade oligomerer, och hur dessa i sin tur påverkar tarmens celler som är en del av immunförsvaret.

Hämma eller aktivera 

Örebroforskaren studerade vad som hände med fibrerna när de jäste i en labbmiljö som liknar tjocktarmen. Resultaten visar att oligomererna som fibrerna produceras antingen kunde hämma eller aktivera speciella receptorer på cellerna. Långa oligomerer med flera förgreningar visade sig ha större påverkan än raka oligomerer. 
 
Det betyder att fiberrna inte bara är mat för tarmbakterier utan också påverka immunförsvaret direkt genom att interagera med celler i tarmen.
 – Det var ett tidsskrävande arbete eftersom vi metodiskt undersökte hur var och en av dessa unika molekylära strukturer reagerade med tarmens celler, säger Victor Castro-Alves, forskare vid Örebro universitet.

– Nu har vi en arbetsmetod som vi kan använda för att testa olika slags samband. Den kan till exempel användas för att förstå vad som sker hos patienter inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS och IBD. Kanske kan vi på sikt upptäcka hur vi kan använda för att minska sjukdomar. Det finns stor potential för oligomererna, säger Victor Castro-Alves. 

Alla har olika matsmältningsprocesser

I projektet görs även studier där deltagare fick lämna avföringsprov. Forskarna såg att även fiberr påverkar tarmfloran i stort sett på samma sätt fanns det skillnader mellan olika människor.
– Det är inte så förvånande eftersom alla har olika tarmbakterier och matsmältningsprocesser, säger han.

Tiden det tar för maten att passera genom tarmen har stor betydelse och kan variera från 10 timmar dock upp till 72 timmar. I nästa steg, som går under namnet Blue muffin study, ska deltagarna äta muffins preparerade med kostfiber, som har färgats blå med livsmedelsfärg.
 
Forskarna ska analysera de blåfärgade avföringsproverna och de som kommer närmast efter att hitta fler svar om fibers påverkan på immunförsvaret – och i förlängningen av människors hälsa. 

Det nya projektet har fått över 900 000 kronor från Lantmännens forskningsstiftelse och är en del av Rosetta@oru. 

Forskningsresultaten är publicerade i Carbohydrate Polymers (Elsevier):  Bioaktiva arabinoxylanoligomerer viakolonfermentering och enzymatisk katalys: Bevis på interaktion med tollliknande receptorer från in vitro, in silico och funktionell analys

 Källa: Örebro universitet. 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser