den 11 juni 2021
Mänskliga beteenden grundläggande för pandemin
Mänskliga beteenden påverkar i hög grad smittspridningen under pandemin och den vaccinationskampanj som nu genomförs. Samtidigt har vårdpersonal som arbetat med Covid-19-patienter ett behov av stöd. Den senaste delrapporten från Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19 handlar om beteenden och psykisk hälsa.
”Mänskligt beteende har skapat den pågående pandemin, men ger också nycklar till dess lösning. Covid-19 orsakas av ett virus, men spridningen avgörs av hur människor beter sig”, står det i delrapporten.
När lättnader nu sker av vissa av restriktionerna menar gruppens ordförande Staffan Normark att risken är stor att befolkningen drabbas av ”beteendeutmattning”. Det kan leda till att man inte förstår att det är viktigt att hålla fast vid vissa beteenden tills vaccintäckningen nått högre nivåer och smittspridningen gått ner.
– I ett sådant läge blir det upp till den enskilda individen att vara försiktig åtminstone tills någon vecka efter att man har fått sina två doser. Med den här rapporten har vi velat lyfta det beteendevetenskapliga perspektivet som kanske ibland kommit bort i Sverige under pandemin, säger han.
För att få människor att agera som man vill är det viktigt att vara tydlig med vad individen förväntas göra. Instruktioner följs bättre om de är konkreta och det ska vara lätt för individen att göra rätt. Studier visar till exempel att om personliga kallelser går ut till dem som ska vaccinera sig kommer fler att dyka upp.
Påfrestning för vårdpersonal
Rapporten tar också upp den påfrestande situation som pandemin inneburit för vård- och omsorgspersonal. En brittisk studie har visat att 45 procent av intensivvårdspersonal som arbetat med Covid-19-patienter uppnådde kliniska nivåer av psykisk ohälsa. Värst drabbades sjuksköterskorna.
Flera olika åtgärder behöver nu sättas in för att de ska orka arbeta vidare inom vården.
– Få grupper har påverkats lika mycket av pandemin som dem som jobbar i frontlinjen och håller igång hälso- och sjukvårdssystemet. Långvarig stress tär och personalens motståndskraft har försvagats under den här tiden, säger Emily Holmes, professor i psykologi och ledamot av Vetenskapsakademien som varit med och skrivit rapporten.
Hon efterlyser både åtgärder för att motverka psykisk ohälsa hos enskilda individer och organisatoriska åtgärder för att möjliggöra återhämtning för alla i personalen i form av bland annat semester.
– Vi kan alla hjälpa till genom att bidra till att få ner smittspridningen så att trycket på sjukvården minskar.
Källa: Kungl. Vetenskapsakademien.