den 26 april 2024

Kan rätt kost lindra ångest?

MIND-diet bestående av medelhavsinspirerad kost. Foto: Canstock, arkiv.

Den så kallade MIND-dieten har tidigare visat sig effektiv för att lindra högt blodtryck och viktnedgång. Nu ska forskare vid Högskolan i Skövde utreda om en medelhavsinspirerad kost även kan förbättra mentalt välmående, då stress och ångest ofta förekommer hos individer med fetma.

Gianluca Tognon

Lektor i Folkhälsovetenskap.

Högskolans nya forskningsprojekt ”Mind GUT” utforskar samspelet mellan kost, fetma, mental hälsa och bakterierna som vi har i tarmen. Genom en 12-veckors digital studie kommer forskare att utvärdera effektiviteten av en dietförändring, den så kallade MIND-dieten, hos personer med fetma, samtidigt som man undersöker tarmmikrobiomens roll.

MIND står för Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay och dieten inspireras av medelhavskost och kombinerar några egenskaper från DASH-dieten som traditionellt används för hypertoni (högt blodtryck). Denna diet har visat positiva effekter på kognition tidigare och nu vill Högskolans forskare se om den även fungerar på mentalt välmående, då depression, stress, och ångest ofta förekommer hos individer med fetma.

Måltidsplanering direkt i mobilen

Pilotstudien omfattar 126 män och kvinnor med fetma som delats in i slumpmässiga grupper. Deltagarna kommer att använda en app som planerar måltiderna i mobilen. Studien kommer att innefatta kliniska besök som bedömer kroppsmått, mentalhälsoundersökningar, kostminnen och insamling av avföringsprover för analys av bakterierna i tarmen.

Positiva effekter på vikt och välmående

Projektet sträcker sig över 2 år och kommer ge insikter i en ny sorts intervention som riktar sig mot tarm-hjärnaxeln för att hantera bördan av fetma och mentala sjukdomar. Detta kan ge stora framsteg för folkhälsan vid ett lyckat utfall.

– Detta är fortfarande en pilotstudie som syftar till att förstå om studien är genomförbar. Men vi förväntar oss att dieten främjar positiva effekter på vikt, välmående, och bakterierna i tarmen. Genom att mäta alla tre aspekter, kan vi förstå bättre hur kan vi designa en ny, större studie som ska genomföras internationellt i Sverige, Italien, och USA, berättar Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Vad är Medelhavskost?

Den så kallade medelhavskosten är rik på vitaminer, mineraler, enkelomättat fett och antioxidanter. Den innefattar mycket olivolja, frukt, nötter, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter och måttligt med fisk, fågel och mejeriprodukter. Däremot äter man mer sällan rött kött, socker, snabbmat, chips, godis, glass och läsk.

Brett samarbete

Forskarteamet leds av Gianluca Tognon från Högskolan i Skövde i samarbete med forskare från New York State University och från universitetet i Pavia, Italien. Teamet inkluderar också experter inom folkhälsa, neurologi, psykiatri, dietetik och statistik från bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Albert Einstein institutet i New York.

Framtagandet av själva applikationen sker i ett samarbete mellan företaget the Food Scientist AB och Högskolan.

– När studien är klar hoppas vi att den skapar bred samhällsnytta. Projektet är också kopplat till ett startup-projekt där vi hoppas att appen ska finnas tillgänglig till alla som behöver hjälp med viktminskning och mental hälsa. Vi kommer också diskutera vidare med vården hur kan de kan använda våra resultat för att hjälpa deras patienter, berättar Gianluca Tognon.

Källa: Högskolan Skövde.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser