den 22 april 2021

Hög skyddseffekt en vecka efter andra dosen med Pfizers vaccin

Skyddseffekten efter två doser av Pfizers vaccin mot covid-19 är god. Det visar de första resultaten av Region Skånes vaccinationsuppföljningsstudie COVERS (Covid-Vaccination Effectiveness, Risk and Safety Study), en stor studie som genomförs i Skåne. Inom ramarna för COVERS kommer de olika covidvaccinens effektivitet och biverkningar följas upp.

Forskarna har så här långt hunnit tittat på skyddseffekterna av vaccinationer till och med den 28 februari. Under den perioden var Pfizers covidvaccin det vanligaste i Skåne så därför är det detta man tittat närmare på i en epidemiologisk studie.
I studien ingick drygt 26 500 skåningar i åldrarna 18-64 år som vaccinerats med Pfizers vaccin. Forskarna har med hjälp av registerdata tittat på hur många av de vaccinerade som insjuknat i covid-19 och jämfört med befolkningen i Skåne i stort.
– Vi ser en hög skyddseffekt på cirka 86 procent sju dagar efter det man fått den andra dosen vaccin. Det är i linje med vad tidigare studier visat, säger Fredrik Kahn, överläkare inom infektion på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

En skyddseffekt på 86 procent är ungefär samma nivå som man får efter en infektion med covid-19.
Skyddseffekten efter enbart den första vaccindosen är dock mer osäker men ser enligt Fredrik Kahn ut att vara lägre.
– Våra resultat tyder på att en dos av Pfizers vaccin inte ger ett fullgott skydd, säger Fredrik Kahn.

Stor uppföljningsstudie av vaccin
Resultaten är de första i forskningsprojektet, COVERS (Covid-Vaccination Effectiveness, Risk and Safety Study), som nu genomförs av Region Skåne. Studien består av flera delar. Forskarna kommer att undersöka och jämföra skyddseffekterna för de olika covidvaccinerna och också titta närmare på biverkningsprofilerna för de olika vaccinen.
– När vi nu genomför en storskalig vaccination med flera olika vaccin är det viktigt att vi samtidigt följer upp och studerar både skyddseffekt och de eventuella biverkningar som de olika vaccinen kan ge upphov till, både på kort och lång sikt, säger Magnus Rasmussen, specialistläkare inom infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.

Analys av blodprov
Förutom registerstudier kommer forskarna även att göra en långsiktig uppföljning av immunitet efter vaccination genom att under ett år analysera blodprover som 4 000 skåningar får lämna vid sex olika tillfällen.
– Genom att samla in och analysera ett så stort antal blodprover från vaccinerade kommer vi att bättre kunna förutsäga hur länge vaccineffekten sitter i. Genom att undersöka antikroppar mot olika typer av virusproteiner hoppas vi även också kunna dra slutsatser om vaccinerade personer kan infekteras av SARS-CoV-2 utan att utveckla symptom på sjukdom, säger Magnus Rasmussen.

I studiens tredje del kommer personer som söker vård och konstateras ha covid-19 efter att ha blivit vaccinerade erbjudas att delta i en fördjupad undersökning. Studiens fjärde del består av fördjupad kartläggning av bidragande orsaker till biverkningar.
– Sammantaget tror vi att COVERS-studien kommer att bidra till ökad kunskap om vacciner mot covid-19 så att dessa kan användas på bästa sätt i kampen mot pandemin, säger Ulf Malmqvist, verksamhetschef för Kliniska Studier Sverige - Forum Söder som koordinerar och samordnar studien.

Källa: Skånes universitetssjukhus SUS

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Expertgrupp leder studien
Studien leds av en styrgrupp med experter inom epidemiologi, klinisk farmakologi och infektionssjukdomar. I den ingår förutom Ulf Malmqvist, Fredrik Kahn och Magnus Rasmussen även Malin Inghammar, överläkare i infektionsmedicin på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet, och Jonas Björk, epidemiolog på Skånes universitetssjukhus och professor i epidemiologi vid Lunds universitet.

Resultaten har ännu inte publicerats i någon medicinsk tidskrift. De har således inte genomgått en peer review-granskning och ska därför tolkas med försiktighet.

En preprint-version av artikeln nås via länken:
Effectiveness of the BNT162b2 vaccine in preventing COVID-19 in the working age population - first results from a cohort study in Southern Sweden


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser