den 21 januari 2025

Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta

Aortacentrum Akademiska. Foto: Arkivbild.

Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.

Linda Haakseth

Sjuksköterska och forskare. Foto: Privat.

– Studierna visar att patienter som genomgått operation för komplexa bråck på stora kroppspulsådern (aorta) har ett stort behov av omvårdnad som inte alltid uppfylls. Detta kan leda till onödigt lidande. Därför har det rätt nyligen införts en ny funktion som kontaktsjuksköterska på kärlkliniken för att stöta patienterna före, under och efter operation, säger Linda Haakseth, sjuksköterska inom geriatrik på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

– Vi blev förvånade över att patienterna upplever både fysiska och psykiska bakslag efter sin operation, och att detta kunna hålla i sig flera år efter operationen. Dessa patienter genomgår centraliserad specialistvård, och som sjuksköterska på vårdavdelning träffar man inte rutinmässigt patienterna, varken före eller efter operationen. Så patienternas stora omvårdnadsbehov utöver föreliggande vård som en överraskning fortsätter Linda Haakseth.

Inom ramen för sin avhandling, som presenterades i höstas, har hon genomfört fyra vetenskapliga studier med fokus på patienters återhämtning efter komplex operation av bräck ​​på stora kroppspulsådern (komplex EVAR).

– Kunskapsläget har varit bristfälligt. Omvårdnadsrelaterad forskning inom vård av dessa patienter har varit sparsam. I studierna valde vi att utforska patienters återhämtning med fokus på deras upplevelser, förklarar Linda Haakseth.

Totalt genomfördes fyra vetenskapliga studier mellan 2018 och 2024.

I den första studien utforskades patienternas upplevelser av återhämtning efter komplex EVAR. Därefter gjorde forskarna en kvantitativ enkätstudie för att undersöka hur patienternas hälsa och livskvalitet påverkas av verksamheten över tid och i relation till deras hälsa samt i relation till exempelvis kön, ålder och civilstånd.

I den tredje studien ingick individuella intervjuer med patienter och fokusgrupper med sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Här var syftet att utforska vad som kan förbättra patienternas återhämtning och identifiera relevanta och genomförbara interventioner. I den sista studien analyserades ånyo fokusgrupperna med vårdpersonal, med fokus på deras beskrivningar av vilka faktorer i vårdsammanhanget som påverkar patienternas återhämtning, med stöd av det teoretiska ramverket för omvårdnad 'The Fundamentals of Care framework'.

– Min förhoppning är att resultat kan leda till en översyn och etablering av rutiner för överföring av patienter mellan universitetssjukhus och lokalsjukhus, där man tillgodoser patienternas behov av information och delaktighet, men även kontinuitet och uppföljning. Vidare hoppas jag att forskningen kan bidra till att man ser över resurser och rutiner, samt strukturer för återkoppling både från patienter och personliga, så att patienternas upplevelser av återhämtningsfrågor avslutar Linda Haakseth.  

Källa: Akademiska sjukhuset. 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser